De Bildung Academie presenteert jaarprogramma 2018

We leven in een snel veranderende wereld. We hebben een nieuw soort onderwijs nodig om ons voor te bereiden op deze complexe tijden. Onderwijs over jezelf, de ander en de wereld om je heen. Ontdek wat jou motiveert. Leer van kunstenaars en wetenschappers, activisten en bankiers. En ontwikkel de moed om jouw academische kennis om te zetten in concrete actie.

Het programma
De Bildung Academie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor wie is het jaarprogramma?
Het jaarprogramma richt zich op laatstejaars bachelor-, premaster- of masterstudenten die ingeschreven staan of maximaal een jaar geleden ingeschreven stonden voor een universitaire opleiding. Mocht je niet aan dit profiel voldoen maar toch willen meedoen, dan nodigen we je graag uit om je gewoon in te schrijven. We zullen je dan uitnodigen voor een individueel gesprek om samen te kijken of deelname mogelijk is.

Wat leer ik?
Elke student aan De Bildung Academie doorloopt een ander leerproces. Toch zijn er ook overeenkomsten, zoals blijkt uit een onderzoek dat we hebben gedaan naar eerdere ervaringen.

Onze alumni geven in ieder geval aan over meer zelfkennis te beschikken, waardoor ze beter weten wat ze willen in het leven. Daarnaast hebben ze in de modules kennis opgedaan over concrete thematiek. Zo snappen ze nu al een stuk meer van de digitalisering, circulariteit of sociaal ondernemerschap. Ook het opgebouwde netwerk wordt vaak genoemd. Niet alleen de hechte groep medestudenten, maar ook de talloze meesters, ondernemingen en invloedrijke personen die langs komen in het programma. Het belangrijkste is echter de daadkracht, die door de meeste alumni als grootste leerpunt wordt genoemd. Als bildungstudent kom je er niet alleen achter waar je voor staat en waar je naar toe wilt, maar leer je ook hoe je daarnaar kan handelen.

Hoe maak ik mijn leerproces inzichtelijk?
Op dit moment werkt De Bildung Academie samen met Ubiquity University aan de mogelijkheid om naast het reguliere jaarprogramma, een versie met credit aan te bieden. Wanneer je voor deze optie kiest, wordt door middel van een geavanceerd puntensysteem een zo volledig mogelijk beeld van jouw leerproces geschetst, dat zowel kritisch analytisch, empathisch, ethisch als expressief vermogen behelst. Het programma geldt dan als internationaal erkende master en kan gebruikt worden om aan werkgevers, universiteiten en anderen aan te tonen wat je tijdens het jaarprogramma hebt geleerd. Wanneer je niet voor deze optie kiest, krijg je aan het einde van het jaarprogramma een certificaat, waarop staat dat je een jaar lang bildungsonderwijs hebt gevolgd en wat je belangrijkste leerpunten zijn.

Krijg ik studiepunten?
Ja, je kan ervoor kiezen om studiepunten te ontvangen voor het volgen van het jaarprogramma. Dit zijn echter niet dezelfde soort studiepunten als je zou ontvangen voor een master aan een Nederlandse universiteit. Het klassieke systeem van testen door middel van tentamens en cijfers is voor ons onderwijs namelijk te beperkt. In plaats daarvan werken wij met een systeem dat het leerproces van de mens al geheel zo goed mogelijk weergeeft. Je zou het daarom kunnen vergelijken met studiepunten die je hebt behaald aan een buitenlandse universiteit. De universiteiten in Nederland zijn niet verplicht om de behaalde studiepunten te erkennen, maar de kans is wel erg groot!

…En studiefinanciering?
Je krijgt helaas geen studiefinanciering voor het volgen van het jaarprogramma.

Waar vindt het plaats?
Het jaarprogramma vindt plaats op allerlei verschillende locaties. Zo gaan we bijvoorbeeld langs bij bedrijven op kantoor, bij kunstenaarscollectieven in buitenwijken of bij kleine start-ups. Alle locaties zijn zo gekozen dat ze de inhoud van het programma ondersteunen. Het merendeel van het programma vindt plaats in Amsterdam.

Hoe ziet mijn week eruit?
Tijdens de eerste twee onderdelen van het jaarprogramma is er elke maandag, dinsdag en woensdag programma van 09:00 uur tot 17:00 uur. De andere dagen van de week ben je niet op de academie en is er ruimte voor reflectie, huiswerk en een eventuele bijbaan of andere activiteit. In de derde fase van het programma is de tijdsindeling vrijer, omdat het grotendeels afhankelijk van het project dat je aangaat.

Hoe word ik begeleid?
Het intensieve proces dat je tijdens het jaarprogramma doorloopt, wordt begeleid door gidsen. Er zijn drie jaargidsen, die er vanaf het begin bij zijn. Jaargidsen zijn jonge mensen die getraind zijn in het begeleiden van persoonlijke en groepsprocessen. Omdat de jaargidsen er gedurende het gehele proces bij zijn, is er altijd iemand waarop je kan terugvallen. Naast de jaargidsen zijn er modulegidsen, die voor kortere periodes bij het programma betrokken zijn. De modulegidsen zijn organisatorisch verantwoordelijk voor het programma. Ze zijn intensief betrokken geweest bij de opbouw van het programma en zijn dan ook goed op de hoogte van de inhoudelijke lijn.

Hoe ziet de aanmeldingsprocedure eruit?
Allereerst schrijf je je via onze website in voor het jaarprogramma. Dit doe je door hier je persoonlijke informatie en je motivatie achter te laten. Op 15 mei sluit de inschrijving. Vervolgens zijn er op 21, 22 en 29 mei assessmentdagen. Tijdens assessmentdagen kijken we of jij en De Bildung Academie goed bij elkaar passen. Alle informatie over de voorbereiding voor deze dagen ontvang je tijdig van ons. Vervolgens is het even afwachten. Voor 15 juni weet je of je meedoet aan het jaarprogramma van De Bildung Academie in september.

Hoeveel plekken zijn er?
Aan het jaarprogramma kunnen maximaal 45 studenten meedoen.

In welke taal is het?
Het jaarprogramma wordt in het Nederlands onderwezen, de online leeromgeving is grotendeels in het Engels.

Hoeveel kost het?
Met credit – € 3.450,-
Zonder credit – € 3.250,-

HELP Ik ben niet in Nederland tijden de assessmentdagen, wat nu?
Dat kan gebeuren. Wanneer je niet in Nederland bent, zoeken we samen naar een andere manier. Meestal plannen we een kennismakingsgesprek in via skype.

HELP Een van de drie dagen per week kan ik niet, kan ik dan toch meedoen?
Nee, helaas kan je niet aan het programma meedoen wanneer je er structureel niet bij kan zijn. Het programma is zorgvuldig opgebouwd om het persoonlijke proces het het groepsproces zo goed mogelijk te ondersteunen. Elk onderdeel draagt hieraan bij en het structureel missen van programmaonderdelen heeft hierop dan ook grote invloed.

Meer weten?
Ga naar de website van het jaarprogramma: www.bildungacademie.nl

 

 

Geef een reactie