Studies

Business Control & Management Accounting (Post HBO)

De rol van de business controller verandert in hoog tempo: er wordt niet alleen beroep gedaan op de business controller voor de inhoudelijke financiële expertise, maar tevens op kennis en kunde van non-financiële zaken. Daarnaast wordt het almaar belangrijker om gedegen kennis te hebben van enerzijds financiële kengetallen/ verslaglegging en anderzijds het vermogen om hier zinvolle conclusies uit te trekken. Uiteraard dient u dit vervolgens overtuigend te kunnen visualiseren en presenteren. Wilt u mee kunnen in uw nieuwe rol, dan is deze Post HBO opleiding een absolute noodzaak.


Utrecht Business School heeft een unieke opleiding post HBO Business Control & Management Accounting ontwikkeld in samenwerking met docenten uit de wetenschap als succesvolle ondernemers uit de praktijk.
In slechts drie maanden krijgt u kennis en tools toegereikt om uw rol als business controller adequaat en duurzaam te vervullen.

Welke thema’s staan centraal in deze module?

  • Hoe ga je om met financiële informatievoorziening?
  • Hoe maak je een goede financiële analyse en financiële rapportage?
  • Wat is de rol van auditing, compliance en governance?
  • Hoe bestuur en beheers je deze aspecten?
  • Wat komt er kijken bij risk management en managerial control?
  • Hoe kan de financiële functie van een organisatie worden ingericht?
  • Hoe kan ik mijn analyses en conclusies zo goed mogelijk visualiseren?
  • Hoe kunnen rapportages overtuigend en effectief worden gepresenteerd ?

Wat haal ik eruit?

  • Na afloop van de Post HBO Business Control & Management Accounting bent u in staat om naast financieel advies ook te adviseren over non-financiële zaken.
  • U heeft diepgaande kennis over strategie, u kunt een betere doorvertaling maken van cijfers, weet u de juiste instrumenten te gebruiken om in control te blijven en weet beter aan te geven welke resultaten behaald moeten.
  • Na afloop van de opleiding heeft u meer kennis van het informatievoorzienings- proces, auditing, compliance en governance en bent u een stevigere business partner voor het management.  
  • U weet hoe u uw rapportages het beste kunt visualiseren en hoe u deze overtuigend kunt presenteren.
  • Tot slot bent u op de hoogte van ontwikkelingen omtrent riskmanagement en managerial control.

Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding is zo opgezet om u in praktische zin, en in relatief kort tijdsbestek, zoveel mogelijk bij te brengen over business control en managementaccounting. U redeneert gedurende de opleiding terug vanuit een bedrijfskundig perspectief. Tijdens uw opleiding/ referaat wordt u begeleid door een hoofddocent. De hoofddocent is gedurende de opleiding beschikbaar voor uw vragen, opmerkingen en zal u daar waar nodig ondersteunen. De hoofddocent beoordeelt u aan het einde van de opleiding.
De opleiding duurt ongeveer 3 maanden en omvat 10 colleges. Het aantal deelnemers is gemaximeerd van 10-15 deelnemers, zodat we afdoende persoonlijke aandacht kunnen bieden.
De opleiding, in het bijzonder de thema’s die centraal staan, zien er als volgt uit:  

Dag 1: Financiele informatievoorziening en het besluitvormingsproces (college 1 en 2)
Gedurende dit college leert u hoe u omgaat met financiele informatievoorziening en wat er zoal komt kijken bij het informatieverzorgingsproces. U leert organisatiecijfers analyseren en beoordelen, hoe u het proces van financiele verslaglegging zo effectief mogelijk kunt inrichten en hoe u hierdoor bij kunt dragen aan het besluitvormingsproces van uw organisatie. U leert tijdens deze dag verder hoe u interne en externe rapportages aan kunt laten sluiten aan de geldende markteisen en de huidige bedrijfsstrategie. In zijn algemeenheid brengt u uw kwaliteiten als business controller tijdens deze dag naar een hoger niveau.

Dag 2: Financiele analyse, auditing, compliance en governance (college 3 en 4)
Gedurende dit college ligt de nadruk op het meegeven van gedegen kennis en kunde ten aanzien van financiele analyse en het verzorgen van een deugdelijke financiele rapportage. Hiernaast wordt er ingezoomd op de belangrijke rol die auditing, compliance en governance hierbij spelen. U leert hoe u kunt omgaan met deze aspecten, hoe u ze kunt besturen en uiteindelijk hoe u ze zo goed mogelijk kunt managen en/of beheersen. U krijgt informatie over de laatste trends en ontwikkelingen op dit gebied en doet nieuwe kennis en inzichten op op het gebied van strategisch risk management en het verkrijgen en/of houden van grip op de (compliance) zaak.

Dag 3: Managerial control en het gebruik van systemen (college 5 en 6)
Gedurende dit college leert u hoe u een management control systeem kunt ontwerpen en/ of een bestaand systeem kunt verbeteren teneinde een effectief controlmechanisme in handen te krijgen waarmee u grip kunt houden op alle financiele en non-financiele zaken die van belang zijn voor uw organisatie. U leert tevens wat er zoal komt kijken bij het goed in kaart brengen van alle financiele risico’s in een control systeem. Na afloop van deze dag gaat u met een persoonlijk actieplan naar huis waarmee u het geleerde doelgericht in praktijk kunt brengen.

Dag 4: Financial control en financieel management (college 7 en 8)
Gedurende dit college krijgt u nadere uitleg over (internationale) wetgeving ten aanzien van financiële verslaglegging. Er wordt ingezoomd op thema’s als: balans en waardering, winst, vermogensbepaling en consolidatie. Voorts leert u hoe de financiële functie van een organisatie kan worden ingericht. Hoe u met belangrijke financiële kengetallen om kunt gaan en hoe u tot zinvolle conclusies kunt komen.  Tot slot wordt er aandacht geschonken aan werkkapitaalmanagement en investeringsanalyse.

Dag 5: Rapportage, communicatie en presentatie (college 9 en 10)
Gedurende dit college staat het rapportagestuk centraal. U leert enerzijds hoe u uit datasets significante conclusies kunt trekken en anderzijds hoe u deze het beste in uw rapportage kunt opnemen met het oog op het te bereiken effect. U leert tevens hoe u rapportages het beste kunt visualiseren en presenteren teneinde maximaal commitment te krijgen van directie/ management. Begrippen als perceptiemanagement, overtuigingskracht, draagvlakcreatie en communicatie staan hierbij centraal.

Wie kan zich aanmelden voor de opleiding?
Deze opleiding is bedoeld voor professionals die zich verder willen ontwikkelen op het gebied van Financieel Management, Business Control & Management Accounting.
De opleiding betreft een executive training, inhoudende dat een bepaald werk- en denkniveau noodzakelijk is. Doorgaans hebben onze deelnemers een bedrijfskundige achtegrond, 5 tot 15 jaar relevante werkervaring en HBO+ denkniveau. In principe staat het iedereen vrij om deel te nemen, echter is onze ervaring dat het optimale leerresultaat gelegen is een ruime(re) werkervaring. Gelet op het gemaximeerd aantal deelnemers kan er sprake zijn van selectie.

Is het mogelijk om een college bij te wonen alvorens ik beslis?
Utrecht Business School (UBS) biedt u verschillende mogelijkheden, zodat u kunt beoordelen of de opleiding aansluit bij uw behoefte en verwachtingen.
Wij adviseren u in beginsel contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend – en confidentieel- gesprek.
Ook kunt u geheel kosteloos en digitaal introductiecursussen volgen binnen alle door Utrecht Business School aangeboden clusters en samenhangende (verkorte) opleidingen.  

Ik ben op zoek naar gerichte ontwikkelmogelijkheden op het gebied van Financieel Management
Utrecht Business School (UBS) biedt verschillende mogelijkheden die aan uw behoeften tegemoet komen. Zo biedt UBS diverse verkorte opleidingen en cursussen aan om gericht te ontwikkelingen.
UBS biedt tevens gerichte kennissessies en zogenaamde bustours aan.

Ik zoek een andere opleiding
Utrecht Business School biedt tal van andere opleidingen en verkorte trajecten aan op bedrijfskundige terreinen. Zie daartoe:

Ik heb vragen die hier niet worden beantwoord
Indien u vragen hebt, kunt u contact met ons opgenomen. Ook kunt u uw contactgegevens achterlaten en wij zullen u dan zo snel mogelijk contacteren. Het gesprek zal confidentieel worden behandeld.


 

 

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.