Studies

Strategisch Merkmanagement (Post HBO)

Om interne en externe misvattingen en discrepanties te voorkomen, is het noodzakelijk dat een bedrijf en/of organisatie opereert vanuit een eenduidig merk met bijbehorend narratief. Een heldere merkstrategie fungeert vervolgens als leidraad voor de interne als externe activiteiten.
Hierdoor creëert u betekenis voor uw klanten c.q. opdrachtgevers én kunt u, mits juist toegepast, substantiële, toegevoegde waarde creëren. Uw merk komt op krachtige wijze tot leven, motiveert uw opdrachtgevers en medewerkers, brengt focus aan in (bedrijfs)activiteiten en het maken van keuzes wordt makkelijker welke u uiteindelijk tijd en geld bespaart, of correcter gesteld: geld oplevert.


Utrecht Business School heeft een unieke opleiding post HBO Strategisch Merkmanagement ontwikkeld in samenwerking met docenten uit de wetenschap als succesvolle ondernemers uit de praktijk.
In slechts drie maanden krijgt u kennis en tools toegereikt hoe u tot een succesvolle merkstrategie kunt komen, hoe u uw merk kunt onderhouden, doorontwikkelen en verduurzamen.

Welke thema’s staan centraal in deze module?

  • Welke trends zijn er op het gebied van merkontwikkeling en branding?
  • Hoe kan ik een herkenbare waardepropositie ontwikkelen en deze krachtig positioneren?
  • Hoe kan ik een merkstrategie opzetten en in de organisatie implementeren?
  • Hoe kan ik het merk als kompas laten fungeren in de organisatie?
  • Hoe waarborg je de merkconsistentie tijdens de branding executiefase?
  • Hoe ontwikkel je een krachtige en onderscheidende online merkstrategie?
  • Hoe verenig je (external) brand building met internal branding?
  • Hoe veranker je het gecreëerde ”Brand DNA” in de organisatieprocessen?


Wat haal ik eruit?

  • Na afloop van de Post HBO Strategisch Merkmanagement bent u in staat om zelfstandig uitvoering te geven aan het ‘strategische merkenbeleid’
  • U weet wat strategische en praktische implicaties van uw beleidskeuzen zijn, en bent in staat om adequaat door te voeren.
  • U weet hoe u tot een juiste ‘brand strategy’ kunt komen en weet tevens hoe u tot de juiste stappen te komen teneinde een succesvolle executie te waarborgen.
  • U bent in staat om grip te houden op het ‘internal brandingproces’ en weet op de juiste momenten adequaat bij te sturen.
  • Tot slot bent u op de hoogte van de laatste kennis op het gebied van merkstrategie, brand development en imago-management.

Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding is zo opgezet om u in praktische zin en in relatief kort tijdsbestek zoveel mogelijk bij te brengen over merkbeleid en branding. Verder staat de kwantificering van beleid centraal tijdens deze opleiding. U redeneert gedurende de opleiding terug vanuit een bedrijfskundig perspectief. Tijdens uw opleiding/ referaat wordt u begeleid door een hoofddocent. Deze docent is gedurende de opleiding beschikbaar voor uw vragen en opmerkingen en zal u daar waar nodig ondersteunen. De hoofddocent beoordeelt u aan het einde van de opleiding.
De opleiding duurt ongeveer 3 maanden en omvat 10 colleges.  Het aantal deelnemers is gemaximeerd: 10-15 deelnemers, zodat we afdoende persoonlijke aandacht kunnen bieden.
De opleiding, in het bijzonder de thema’s die centraal staan, zien er als volgt uit:  

Dag 1: Merkstrategie, merkwaarden en merkpositionering (college 1 en 2)
Gedurende dit college leert u hoe u een kunt komen tot een heldere merkpositionering en/ of branding strategie. U wordt bijgepraat over de rol van merkwaarden, archetypes en ‘laddering’ in branding.
U leert hoe u vanuit een merkstrategie tot concrete merkcommunicatie kunt komen en hoe u kunt bouwen aan een sterk merk. Hierbij komt ook de (interne) organisatiekant van het merk aan de orde.

Dag 2: Online branding en social strategy (college 3 en 4)
Gedurende dit college leert u hoe u tot een succesvolle online branding- en social strategie kunt komen. U leert het belang van digital onderkennen en leert hoe u met de specifieke dynamieken van het internet dient om te gaan. U wordt bijgepraat over de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van online branding en leert tot slot hoe ‘digital en social’ verweven kan worden met (bestaand) merkbeleid in de organisatie.

Dag 3: Uitvoering en integratie van merkbeleid (college 5 + 6)
Gedurende dit college staat de executie van merkstrategie centraal. Kernvraag die hierbij centraal staat: Hoe breng je het merk in lijn met andere organisatieprocessen? Hoe zorg je ervoor dat het merk hierop kan ‘aanhaken’? En bovenal; hoe richt je je systemen hierop in zodat er op een consequente en consistente manier merkenbeleid gevoerd kan worden?

Dag 4: Brand driven change management (college 7 + 8 )
Gedurende dit college leert u hoe u de organisatie/ uw medewerkers concreet gereedmaakt voor de implementatie van de merkstrategie. U krijgt nieuwe kennis en inzichten over internal branding, organisatiecultuur, verandermanagement en leadership en leert wat nodig is om gedragsverandering op duurzame wijze te realiseren.

Dag 5: Borging van de merkidentiteit in de organisatie  (college 9 + 10 )
Gedurende dit college komt het borgingsstuk van merkbeleid uitvoerig aan bod. U leert hoe u het ‘Brand DNA’ van uw bedrijf kunt borgen in organisatieprocessen zodat u op een duurzame manier aan uw merk verder kunt bouwen. Daarnaast leert u hoe u het gewenste merkgedrag van uw medewerkers verder kunt stimuleren, de betrokkenheid kunt verhogen en dit ‘brand behaviour’ kunt verankeren.

Wie kan zich aanmelden voor deze opleiding?
Deze opleiding is bedoeld voor professionals die zich verder willen ontwikkelen op het gebied van merkstrategie en brand management. De opleiding betreft een executive training, inhoudende dat een bepaald werk- en denkniveau noodzakelijk is. Doorgaans hebben onze deelnemers een marketingachtergrond, 5 tot 15 jaar relevante werkervaring en HBO+ denkniveau. In principe staat het iedereen vrij om deel te nemen, echter is onze echter dat het optimale leerresultaat ligt bij een ruimere werkervaring. Gelet op het gemaximeerd aantal deelnemers kan er sprake zijn van selectie.

Is het mogelijk om een college bij te wonen alvorens ik beslis?
Utrecht Business School (UBS) biedt u verschillende mogelijkheden, zodat u kunt beoordelen of de opleiding aansluit bij uw behoefte en verwachtingen.
Wij adviseren u in beginsel contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend – en confidentieel- gesprek.
Ook kunt u geheel kosteloos en digitaal introductiecursussen volgen binnen alle door Utrecht Business School aangeboden clusters en samenhangende (verkorte) opleidingen.  



Ik ben op zoek naar gerichte ontwikkelmogelijkheden op het gebied van Brand Management
Utrecht Business School (UBS) biedt verschillende mogelijkheden die aan uw behoeften tegemoet komen. Zo biedt UBS diverse verkorte opleidingen en cursussen aan om gericht te ontwikkelingen.
UBS biedt tevens gerichte kennissessies en zogenaamde bustours aan.

Kennissessies (kosteloos)

Kennisbustours

  • Een kennis(bus)tour Brand Management naar drie ‘best-of-class bedrijven’.
    Iets voor u? Lees er meer over.

Ik zoek een andere opleiding
Utrecht Business School biedt tal van andere opleidingen en verkorte trajecten aan op bedrijfskundige terreinen. Zie daartoe:

Ik heb vragen die hier niet worden beantwoord
Indien u vragen hebt, kunt u contact met ons opgenomen. Ook kunt u uw contactgegevens achterlaten en wij zullen u dan zo snel mogelijk contacteren. Het gesprek zal confidentieel worden behandeld.




 

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.