Artikelen

Het belang van meerdere zakelijke rekeningen

Als manager is het essentieel om te allen tijde een volledig en up-to-date overzicht te hebben van de financiële situatie van het bedrijf. Of je nu leidinggeeft binnen een klein, middelgroot of groot bedrijf, inzicht in de geldstromen en financiële gezondheid is de basis voor een solide bedrijfsvoering en strategische besluitvorming. Een goed beheer van de financiën vergroot immers de kans op groei, stabiliteit en meer succes op lange termijn. Belangrijk onderdeel hiervan is het hebben van meerdere zakelijke rekeningen. 

Altijd en overal inzage in realtime financiële cijfers

Een van de grootste uitdagingen voor managers is het verkrijgen van realtime inzicht in de financiële positie van hun bedrijf. Het handmatig bijhouden van financiële gegevens, of wachten op rapportages aan het einde van de maand, biedt een verouderd beeld dat vaak al achterhaald is tegen de tijd dat beslissingen moeten worden genomen. Het is daarom essentieel om een boekhoudprogramma te gebruiken dat continu inzicht biedt in de actuele cijfers. Zo kun je snel reageren op veranderingen en mogelijke risico’s identificeren.

Overzicht van nuttige aparte bankrekeningen

Wil je het financiële overzicht verbeteren? Dan is het gebruik van meerdere bankrekeningen – die gekoppeld zijn aan de hiervoor genoemde boekhoudsoftware – een krachtig instrument. Het biedt een duidelijke structuur in de geldstromen en helpt bij het segmenteren van je financiën voor specifieke doeleinden. Aan welke aparte rekeningen je allemaal kunt denken?

Bij sommige banken heb je met het openen van een zakelijke betaalrekening in een keer de beschikking over meerdere rekeningen. Deze aparte zakelijke rekeningen kun je bijvoorbeeld gebruiken voor:

  • inkomsten (ontvangen betalingen van klanten en debiteuren);
  • lonen / salarissen;
  • vaste lasten zoals huur, energiekosten en verzekeringen;
  • reserveringen voor belastingen zoals btw, inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting;
  • project- of afdelingskosten, bijvoorbeeld voor marketing;
  • investeringen of kapitaal; en 
  • een zakelijke spaarrekening

De grote voordelen van aparte zakelijke bankrekeningen

Door aparte rekeningen te gebruiken voor inkomende en uitgaande betalingen, kun je eenvoudig zien hoeveel geld er daadwerkelijk binnenkomt en hoeveel er wordt uitgegeven. Dit helpt je om duidelijk de balans te zien en te voorkomen dat je uitgaven onopgemerkt uit de hand lopen. Daarbij maakt het onder meer ook het beheren van cashflowmanagement eenvoudiger. Bijvoorbeeld als je een rekeningen hebt voor operationele kosten en een andere voor vaste lasten, zoals salarissen en huur. Zo weet je precies hoeveel geld beschikbaar is voor dagelijkse uitgaven en hoeveel je moet reserveren voor periodieke betalingen.

Meer grip krijgen op geldstromen en cashflow

Voor managers is het van onschatbare waarde om een volledig en realtime overzicht te hebben van de financiële situatie van hun bedrijf. Dit stelt je in staat om beter onderbouwde beslissingen te nemen, risico’s tijdig te herkennen en efficiënter te werken. Het gebruik van meerdere bankrekeningen kan helpen om meer structuur aan te brengen in de financiële administratie, waardoor je nog meer grip krijgt op de geldstromen en cashflow. Door deze financiële inzichten te combineren met moderne technologie, kunnen managers hun bedrijf op koers houden en klaarstomen voor groei en succes.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten