Artikelen

De impact van een goed gekozen bedrijfsgeschenk op werknemerstevredenheid

De herfst is alweer geruime tijd onderweg. De bossen liggen vol met gevallen blaadjes en de paddenstoelen zijn ook weer overal uit de grond geschoten. Weet je wat dat betekent? Dat het einde van het jaar in zicht komt. En dus dat je als ondernemer of HR-professional weer moet gaan nadenken over de kerstpakketten die je jouw medewerkers dit jaar wilt geven. In dit artikel wat tips daarover.

Medewerkers en relaties bedanken

Het is nog altijd een goed gebruik: aan het einde van het jaar je medewerkers bedanken voor hun inzet gedurende het afgelopen jaar en je relaties bedanken voor de prettige samenwerking. Hoewel er tegenwoordig allerlei van dit soort eindejaarsbedankjes circuleren is het geven van een bedrijfsgeschenk in de vorm van een kerstpakket nog altijd zeer populair. Dat komt omdat het fysiek ontvangen van een cadeau door heel veel mensen als een gelukmoment wordt ervaren. En bij het krijgen van een (online) cadeaubon, wat tegenwoordig ook wel in plaats van zo’n kerstpakket wordt gedaan, is dat gevoel er toch veel minder.

Concept of gift with basket of cosmetics, close up

Een goed kerstpakket draagt bij aan werknemerstevredenheid

Het uitdelen van kerstpakketten aan je medewerkers aan het einde van het jaar als blijk van waardering draagt dus bij aan de tevredenheid van je werknemers. Ze voelen zich dan immers gezien en gewaardeerd. Daarbij is het wel van belang om te zorgen voor een zorgvuldig gevuld kerstpakket, waar iedereen wat aan heeft. Anders krijg je teleurstellingen en dat kan dan juist averechts werken. Hieronder volgen enkele tips over kerstpakketten die je bij het samenstellen ervan kunt gebruiken om het gelukmoment van de ontvangende medewerkers nog verder te verbeteren.

Bied keuzemogelijkheden

Zoveel mensen, zoveel wensen. Het is een aloud Nederlands gezegde, dat ook tegenwoordig nog steeds geldt. Ook jouw medewerkers hebben allemaal zo hun eigen voorkeuren, smaak en wensen. Daarom is het heel verstandig om verschillende kerstpakketten samen te stellen. Zeker als je een wat grotere organisatie hebt en dus een zeer heterogene groep medewerkers. Je zou daarbij kunnen variëren in bijvoorbeeld geschenken met daarin hapjes en drankjes, maar je zou ook kerstpakketten kunnen toevoegen waar dat juist helemaal niet in zit. In dat soort kerstpakketten wordt de ontvanger bijvoorbeeld verwend met wellnessproducten zoals badschuim, geurtjes, lotions en crèmes. Er zijn vele varianten mogelijk! Door keuze in de geschenken aan te bieden kan elke medewerker een kerstpakket uitzoeken dat past bij zijn of haar voorkeuren. Dat voorkomt teleurstellingen en draagt dus bij aan een grotere werknemerstevredenheid, juist als gevolg van het ontvangen van een geschenk waar men echt wat aan heeft, of blij van wordt.

Hou rekening met smaken en diëten

Binnen de kerstpakketten met eten en drinken daarin valt er ook een hoop te variëren en daarmee rekening te houden met voorkeuren. Zo is het verstandig om kerstpakketten aan te bieden met hapjes en drankjes die duurzaam zijn geproduceerd, alcoholvrije opties aan te bieden of bijvoorbeeld een “gezond” kerstpakket aan te bieden. Houd daarnaast ook rekening met diëten en allergieën. Voeg bijvoorbeeld een glutenvrij kerstpakket of een kerstpakket zonder melkproducten toe aan de keuze. Dan hebben ook mensen met bepaalde allergieën toch iets om van te genieten. En dus om blij en tevreden te zijn.

Thema’s

Wat ook zeer tot de verbeelding van je medewerkers kan spreken is als je kerstpakketten in bepaalde thema’s verzorgt. Zijn er F1-fanaten in het team? Die willen vast wel een kerstpakket ontvangen met daarin allerlei producten van Max Verstappen. Weet je dat er veel keukenprinsen of -prinsessen tussen je medewerkers zijn, dan worden zij vast heel enthousiast van een “Kook en feestplezierpakket” en zo kun je natuurlijk uit vele thema’s kiezen.

Maak de juiste keuze

Wil je dus extra tevreden en enthousiaste werknemers in 2025? Zorg dan voor een leuke blijk van waardering aan het einde van dit jaar. Dat echt past bij jouw medewerkers. Met bovenstaande tips moet dat lukken. Succes en “cheers” alvast op prachtige feestdagen!

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten