Artikelen

Vijf goede voornemens voor ondernemers

Het nieuwe jaar komt eraan. Dit is altijd een mooi moment om de balans op te maken en te analyseren wat er in 2023 goed ging en wat minder. Zoals iedere keer is ook dit weer een interessant jaar geweest, waarin tal van onverwachte dingen zijn gebeurd. Behalve terugblikken moet er natuurlijk ook vooruit worden gekeken. Dat doen ondernemers altijd, maar een jaarwisseling is altijd een moment om dit extra te doen. Heb jij je goede voornemens voor 2024 al? In dit artikel staan er vijf die je op je lijstje mag zetten.

1. Leer je klant kennen

Voor iedere ondernemer is het belangrijk om de klant te leren kennen. Dat is geen eenvoudige klus. Klanten zijn immers altijd in beweging en het is een uitdaging om ze tevreden te houden. Het fysieke contact met klanten is belangrijk, maar de digitale hulpmiddelen zijn dat minstens zo. Een Customer Data Platform voor B2C bedrijven is een mooi hulpmiddel om dichter bij je klanten te komen. Dit platform brengt alle data van je klanten samen tot één beeld. Dit beeld gebruik je om relevante campagnes, sprekende analyses en heldere dashboards te maken.

2. Verduurzamen van je bedrijf

De verduurzaming is al enkele jaren aan de gang. 2024 is een goed jaar om een volgende stap te zetten. Acht op de tien bedrijven is hier al mee bezig. Je bent trouwens wettelijk verplicht om een aantal maatregelen te nemen en je te houden aan de regelgeving op het gebied van duurzaamheid. Een volgende stap kan volledige isolatie zijn, verwarming door een warmtepomp of zonnepanelen op het dak.

3. Check je cyberveiligheid

Het ondernemerschap heeft vele mooie kanten. Cybercriminaliteit is echter een van de duistere kanten. Je doet er goed aan om een scan te maken van de online veiligheid van je bedrijf. Cybercriminaliteiten liggen namelijk altijd op de loer. Het CBS heeft eind 2022 uitgezocht dat één op de tien ondernemers te maken krijgt met een cyberincident. Jij wilt natuurlijk niet dat dit bij jou gebeurt. Kijk daarom goed naar de digitale bescherming.

4. Ga collectief bewegen

Bewegen is goed voor ieder mens. Voor werkende mensen is dat weleens een uitdaging. Als ondernemer kun je het voortouw nemen door sportactiviteiten te organiseren. De mogelijkheden op dit gebied zijn talrijk. Je kunt bijvoorbeeld elke woensdagavond gaan padellen, of eens per week een bootcamp doen. Inventariseer onder je personeel wat ze leuk vinden en je kunt ongetwijfeld een mooie activiteit vinden. Het is ook nog eens goed voor de teambuilding.

5. Doe iets onverwachts

Het voordeel van ondernemen is dat er steeds nieuwe dingen op je pad kunnen komen. Die komen niet aanwaaien, daar moet je zelf naar op zoek. Waarom zou je in 2024 niet iets onverwachts doen, wat voor een verrassende groei van de omzet kan zorgen? Denk bijvoorbeeld aan een investering in nieuwe apparatuur, aan uitbreiding van het personeel of aan een samenwerking met een concurrent. Dit soort veranderingen houden het ondernemen leuk en spannend.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten