Studies

Zelfsturende Teams en Ownership (Cursus)

Werken in zelfsturende teams is geen gemakkelijke opgave. Vele organisaties starten enthousiast en vervallen na een tijd toch weer in de oude vertrouwde kaders. Wat is zo’n situatie vaak ontbrak is gedegen kennis en ervaring met het begeleiden van medewerkers bij een grootschalige verandering in de organisatie. Om de change naar zelfsturende teams vol vertrouwen in te gaan is het enerzijds essentieel om inzicht te hebben in het implementatieproces en anderzijds handvatten te hebben om om te gaan met weerstand. Deze cursus helpt u bij het ontwikkelen van deze vaardigheden. Na het volgen van de cursus kunt u vol vertrouwen uw medewerkers begeleiden naar zelfleiderschap.

Onderwerpen

  • Wat is eigenaarschap en wat is zelfsturing?
  • Welke karakteristieken zijn er bij Servant-Leadership?
  • Hoe kan u Servant-Leadership implementeren?
  • Wat is de relatie tussen uw leiderschap en het gedrag van uw medewerkers?
  • Hoe kan u omgaan met weerstand op de werkvloer?
  • Hoe geeft u uw teams meer zelfstandigheid?
  • Hoe krijgt u meer zelfvertrouwen om een verandering door te voeren?
  • Wat zijn de meest opvallende inzichten van de Cultuur- en Leiderschap Cyclus?

Resultaat

Na afloop van deze cursus heeft u het vertrouwen om uw teams meer zelfstandigheid te geven en op een andere manier leiding te geven. Tijdens de cursus leert u om te gaan met conflicten op de werkvloer, medewerkers te begeleiden bij de heftige verandering en alles over het implementatieproces. U heeft inzicht in het theoretisch kader en kan dit vertalen naar de praktijk. U bent in staat te reflecteren op uw eigen leiderschapsstijl en met een open mind te kijken wat nodig is. U weet hoe u op een andere manier leiding kan geven en hoe u ervoor zorgt dat medewerkers doen wat u hoopt. Na deze cursus kan uw organisatie gedegen aan de slag gaan met zelfsturende teams en eigenaarschap.

Inhoud van de opleiding

Deze cursus duurt 3 dagen en omvat 6 colleges. U volgt de cursus met 10-15 deelnemers.

Dag 1: Karakteristieken Servant-Leadership  (college 1 en 2)

Tijdens deze dag starten we met de basis. U leert alles over de karakteristieken en gedragskenmerken van Servant-Leadership. U krijgt nieuwe kennis en inzicht over wat zelfsturing is en hoe eigenaarschap kan opbloeien binnen uw organisatie. U leert tevens wat er zoal komt kijken bij het hanteren en gebruiken van de Toolbox Servant-Leadership. Hoe start je zo’n verandering binnen de organisatie en hoe borg je de bewustwording van de verantwoordelijkheid van medewerkers en jezelf? Aan het einde van deze dag heeft u veel theoretisch kennis opgedaan en dit in praktisch kader gepast.

Dag 2: Aan de slag met zelfsturende teams en omgang met weerstand (college 3 en 4)

Tijdens de tweede dag duiken we dieper in het implementatieproces en krijgt u inzicht in het hanteren van de Cultuur en Leiderschap Cyclus. U leert wat de relatie is tussen vertrouwen, zelfsturing en leiderschap. U verwerft tal van nieuwe pragmatische inzichten hoe u veranderprocessen beter en effectiever kunt organiseren, hoe u om kunt gaan met bestaande structuren en systemen en hoe u deze in lijn kunt brengen met de bedrijfsstrategie. Verder wordt er ingezoomd op thema’s als: interne weerstand, organisatiecultuur, identiteit en waarden, draagvlakcreatie en gedragsverandering. U leert zich dienend op te stellen zodat  anderen, de organisatie en uzelf kunnen groeien. U sluit de dag af met mooie praktijkcasuïstiek.

Dag 3: Implementatie zelfsturende teams door Servant Leadership  (college 5 en 6)

Tijdens deze dag leert u de tien gouden tips voor een geslaagde implementatie van zelfsturende teams te hanteren zodat uw organisatie slaagt door Servant-Leadership. U leert wat het belang is van het op geschikte wijze verlengen van uw leiderschap naar uw team. U wordt tot slot bijgespijkerd over het loslaten van controle en beheersing en hoe dit plaatsmaakt voor vertrouwen. U krijgt methoden en instrumenten aangereikt waarmee u de veranderstrategie gedegen ten uitvoer kunt brengen en u weet welke krachten er spelen binnen organisaties en hoe u omgaat met managers, die u bij zelfsturing niet meer nodig hebt.

Investering

Uw investering voor deze opleiding bedraagt 1840 euro (excl. BTW). Dit bedrag is inclusief colleges, studiemateriaal, toetsing en arrangement. Er zijn mogelijkheden om in meerdere termijnen het deelnamebedrag te voldoen. Informeer naar de mogelijkheden als u hier gebruik van wilt maken. De opleidingskosten zijn in bepaalde gevallen fiscaal aftrekbaar. Meer informatie vindt u op de website van de belastingdienst.

Ik heb vragen die hier niet worden beantwoord

Indien u vragen hebt, kunt u contact met ons opnemen. Ook kunt u uw contactgegevens achterlaten en wij zullen u dan zo snel mogelijk contacteren. Het gesprek zal confidentieel worden behandeld.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten