Artikelen

Zo onderhoud je de koffiemachine op kantoor

Koffie: het is een onmisbaar onderdeel van de dag voor veel mensen die op kantoor werken. Het is dan ook gebruikelijk voor bedrijven om werknemers gratis koffie aan te bieden. Bij een koffiemachine kantoor hoort natuurlijk ook onderhoud. Door de machine goed te onderhouden blijft de machine goed functioneren, gaat hij langer mee en blijft de koffie lekkerder. In dit artikel lees je hoe je jouw koffiemachine het beste kunt reinigen en onderhouden.

Het reinigen van het apparaat

Te beginnen bij het reinigen van de koffiemachine. Door de machine goed te reinigen, zorg je ervoor dat alle koffieresten verwijderd worden. Door dit regelmatig te doen zal de smaak van de koffie lekkerder blijven en zal ook de cremalaag beter zijn. In principe geven de meeste koffiemachines aan wanneer ze gereinigd worden. Mocht dat niet het geval zijn, kun je er vanuit gaan dat de machine maandelijks, of na 250 kopjes koffie schoongemaakt moet worden. Laat het apparaat goed doorspoelen en maak de losse onderdelen, zoals de opvang- en afvalbakken en het waterreservoir schoon met behulp van wat water en afwasmiddel. De zetgroep moet wekelijks schoongemaakt worden, wat je kunt doen door middel van de spoelfunctie. Maak daarbij ook het melksysteem goed schoon. Dit moet regelmatig schoongemaakt worden, omdat het melksysteem snel vies wordt. Vaak kan je dit via de machine zelf regelen. Doe dit dan ook minimaal iedere dag en bij voorkeur na elk gebruik.

Het ontkalken van het apparaat

Naast het regelmatig reinigen van de koffiemachine, moet je hem ook eens in de zoveel tijd ontkalken. Door het verwarmen van het water wordt kalk afgezet in het apparaat, wat vast gaat zitten in de leidingen van de machine. Uiteindelijk kan dit leiden tot kapotte metalen en rubbers en dus een kapotte koffiemachine. Voor het behoud van de machine is het dus erg belangrijk om eens in de vier tot acht weken te ontkalken. Je kunt speciale ontkalkingstabletten toevoegen en de machine door laten spoelen. Raadpleeg hier wel de handleiding van je machine voor, zodat je weet hoe je het ontkalken goed kunt aanpakken. Het is in ieder geval erg belangrijk om het waterreservoir goed na te spoelen voordat je deze weer gebruikt.

Dagelijks onderhoud van het apparaat

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen voor het dagelijkse onderhoud van de koffiemachine. Zo moet je natuurlijk dagelijks het waterreservoir vullen, maar ook het water dagelijks verversen. Leeg de lek- en afvalbakken ook dagelijks en spoel ze om met warm water. Zorg er daarbij voor dat het melksysteem en de onderdelen ervan dagelijks gereinigd worden. Dit kun je het beste doen met warm water en melksysteemreiniger, of met behulp van een ingebouwde functie om het te reinigen.

 

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten