Artikelen

3 tips voor duurzaam bezorgen

Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan webshops die zich inzetten voor duurzaamheid, en ze letten niet alleen op het product zelf. Tegenwoordig kijken ze ook naar de impact op het milieu in het logistieke proces. In dit artikel delen we wat tips om zowel je verpakkingsmethoden als de bezorging op een groene manier te verbeteren. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar kan vaak ook kostenbesparend zijn.

Kies voor groene verzendopties

Biedt allereerst milieuvriendelijke verzendopties aan je klanten. Verschillende vervoerders in Nederland doen hun best om hun ecologische impact te verminderen. Door met deze groene vervoerders samen te werken, draag je bij aan een meer milieuvriendelijke bezorging van pakketten. Je kunt natuurlijk ook zelf de bezorgingen doen met een elektrische bezorgfiets van ConnectBike. Hoe groener, hoe beter.

Compensatie voor CO2-Uitstoot

Je kunt je klanten ook de optie bieden om CO2-compensatie toe te voegen aan hun bestelling. Dit betekent dat je de CO2-uitstoot die ontstaat tijdens het verzendproces compenseert door middel van een extra toeslag. Je moet dan wel eerst de CO2-uitstoot van je verzendingen berekenen. Gemiddeld stoor één pakket ongeveer 340 gram CO2 uit. Met deze gegevens kun je bepalen hoeveel je klanten extra kunt laten betalen om de uitstoot te compenseren. Veel webshops hanteren een gemiddelde toeslag van 1-2% en doneren deze extra kosten aan milieuvriendelijke initiatieven. Verder kun je samenwerken met organisaties zoals GreenTix om de CO2-uitstoot verder te compenseren.

Verminder verpakkingsmateriaal

Bij een milieuvriendelijke verpakking moet je zo min mogelijk overtollig verpakkingsmateriaal gebruiken. Vaak wordt er meer materiaal gebruikt dan eigenlijk nodig is. Verpakkingen zijn vaak veel te ruim, waardoor er onnodige lege ruimte wordt vervoerd. Je bent in principe gewoon ‘lucht’ aan het transporteren. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor het milieu, maar kan ook invloed hebben op de tevredenheid van klanten. Je kunt hiervoor verzendzakken gebruiken en de grootte van de verpakking aanpassen aan de afmetingen van de producten. Via platforms zoals Sendcloud kun je gemakkelijk verzendregels instellen, zodat bepaalde dozen of zakken automatisch worden toegewezen aan bestellingen op basis van hun grootte of gewicht. Dit maakt niet alleen efficiënter verzenden mogelijk, maar is ook vriendelijker voor het milieu.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten