Artikelen

5 typen magazijnkar die van pas kunnen komen op de zaak

Een verstandig manager werkt ziekteverzuim niet in de hand. In een werkomgeving waar vaak spullen verplaatst moeten worden, zoals in een magazijn, bestaat het risico op overbelasting van de rug en de schouders van personeel als gevolg van veel tillen. Dat kan tot langdurig verzuim leiden, en dat is natuurlijk voor niemand wenselijk. Daarom is het verstandig om het werk zo licht mogelijk te maken. De magazijnkar is daar een uitstekend hulpmiddel bij. Echter is dat een verzamelnaam voor allerhande verschillende transporthulpmiddelen waar je je voordeel mee kunt doen. We bespreken vijf typen magazijnkar die van pas kunnen komen op de zaak.

CC wagens

CC wagens, ook wel Deense karren genoemd, zijn veelzijdige transportmiddelen die goed van pas kunnen komen voor verschillende zaken. Ze bestaan uit een metalen frame met verstelbare legborden. Hierdoor zijn CC wagens ontworpen om eenvoudig spullen te stapelen en vervolgens zonder veel inspanning te verplaatsen dankzij de wielen. Ze komen dan ook goed van pas in magazijnen en distributiecentra.

Tafelwagens

Tafelwagens zijn in feite mobiele werktafels. Ze hebben meerdere niveaus of planken en zijn ontworpen voor zowel het transporteren als het opslaan van gereedschap, materialen en kleine onderdelen. Ook zijn tafelwagens vaak uitgerust met handgrepen zodat men er eenvoudig mee kan manoeuvreren. Ze bestaan in verschillende uitvoeringen, variërend van eenvoudige planken tot complexere versies met laden en bakken. Ze zijn ideaal voor gebruik in productieomgevingen, onderhoudswerkplaatsen en magazijnen, waar ze de efficiëntie verhogen door gereedschappen en materialen binnen handbereik te houden.

Rongenwagens

Rongenwagens zijn speciale transportkarren die zijn voorzien van verticale stangen of rongen langs de zijkanten. Dat maakt ze zeer geschikt voor het veilig vervoeren van lange, onhandige of omvangrijke ladingen. De rongen zorgen ervoor dat de lading stevig op zijn plaats blijft tijdens het vervoeren. De stevige constructie en grote wielen van rongenwagens maken ze geschikt voor het verplaatsen van zware lasten over diverse oppervlakken.

Rolcontainers

Rolcontainers zijn verrijdbare rekken die bestaan meestal uit een stevig metalen frame en, zoals de naam al suggereert, uitgerust zijn met wielen. Ze zijn uitermate geschikt voor het vervoeren van grotere spullen. Niet alleen vanwege de stevigheid, maar ook omdat zaken er aan de voorkant en achter uit kunnen steken. Dat kan het manoeuvreren wat ingewikkelder maken, maar het voorkomt wel veel fysieke inspanning voor degene die de goederen wil verplaatsen.

Transportkarren

Transportkarren zijn in feite handkarren. Ze hebben een grote bak voor lading en een handvat om makkelijker te kunnen trekken of duwen om de kar te verplaatsen. Transportkarren bestaan in verschillende uitvoeringen, waarbij de hoogte van de bak en de omheining daarvan verschilt. Dat laatste kan bestaan uit planken, maar ook uit stevig gaas. Transportkarren zijn veelzijdige hulpmiddelen ontworpen voor het verplaatsen van diverse soorten. Ze kunnen de fysieke belasting van werknemers door het tillen en dragen van zware en onhandige items flink verminderen, omdat ze zich uitstekend lenen voor het vervoeren van meerdere en zwaardere goederen.

Tijd dus om als manager nog eens goed te beschouwen of er regelmatig handmatig spullen worden verplaatst in je magazijn of elders binnen het bedrijf en waarom dat dan gebeurt. Als het risico op lichamelijke klachten voorkomen kan worden met de investering in een paar magazijnkarren het geld meer dan waard. Ziekteverzuim is immers weggegooid geld.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten