Artikelen

Zelfreflectie maakt een psycholoog in vele gevallen volstrekt overbodig

In de huidige samenleving is het gebruikelijk om bij psychische ‘problemen’ hulp te zoeken bij een psycholoog. Katharsis Academy stelt dat dit in vele gevallen niet noodzakelijk is, nog los van het feit dat lange termijn resultaat veelal uitblijft. De benadering van Katharsis, die sterk leunt op zelfreflectie en het ontwikkelen van eigen regie aan de hand van oude wijsheden die vandaag de dag in de vergetelheid lijken te zijn geraakt, maar nog altijd uitermate actueel zijn, beweert dat individuen hiermee in staat zijn hun psychische ‘problemen’ zelfstandig te converteren.
In dit artikel wordt uitgelegd waarom de door Katharsis Academy ontwikkelde module effectief en efficiënt kan zijn, en hoe het mensen kan helpen om zonder professionele psychologische begeleiding hun ‘problemen’ op te lossen.

Zelfreflectie en zelfkennis

Een kerncomponent van de module existentiële reflectie is het bevorderen van zelfreflectie. Zelfreflectie houdt in dat individuen diep nadenken over hun eigen leven, normen, waarden en samenhangende keuzes. De aan de module verbonden introspectieve oefening leidt tot een dieper begrip van de persoon in kwestie en de onderliggende oorzaken van hun problemen:

  1. Diepgaande zelfanalyse: Door systematisch na te denken over persoonlijke ervaringen en emoties, kunnen mensen patronen en triggers identificeren die bijdragen aan hun psychische problemen. Dit proces van zelfanalyse stelt hen in staat om de wortels van hun problemen te begrijpen en aan te converteren.

  2. Inzichten verkrijgen: Diepgaande zelfreflectie leidt in dit verband tot waardevolle inzichten die helpen bij het oplossen van problemen. Bijvoorbeeld, iemand die regelmatig stress ervaart, kan ontdekken dat dit wordt veroorzaakt door onrealistische verwachtingen of een gebrek aan zelfzorg. Met deze kennis kunnen ze hun gedrag en mindset aanpassen om de stress te converteren.

Verantwoordelijkheid en eigen regie

Een ander belangrijk aspect van de module is het bevorderen van verantwoordelijkheid en eigen regie. Dit betekent dat individuen aangemoedigd worden om de verantwoordelijkheid voor hun eigen welzijn te nemen en actief stappen te ondernemen om hun leven te verbeteren:

  1. Empowerment: Door verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen welzijn, voelen mensen zich meer in controle over hun leven. Dit gevoel van empowerment kan op zichzelf al therapeutisch zijn, omdat het de hulpeloosheid en passiviteit vermindert die vaak gepaard gaan met psychische problemen.

  2. Actieve probleemoplossing: Wanneer mensen leren om hun eigen problemen aan te pakken, ontwikkelen ze vaardigheden en strategieën die hen in staat stellen om toekomstige uitdagingen makkelijker het hoofd te bieden. Dit maakt hen veerkrachtiger en beter uitgerust om tegenslagen te vermijden en wanneer ze ontstaan om deze effectief en efficiënt te converteren.

Praktische toepassingen

In de module existentiële reflectie ligt de nadruk op het verkennen en toepassen van waarden, normen, en keuzes in het dagelijks leven. Deze elementen vormen de kern van wie we zijn en hoe we ons leven leiden. Door bewust te reflecteren op deze aspecten, kunnen individuen meer doelgericht en authentiek handelen, wat bijdraagt aan hun psychisch welzijn. Onderstaand enkele praktische toepassingen die deze concepten tastbaar en werkbaar maken.

  1. Waarden identificeren en prioriteren: Een van de eerste stappen in de existentiële reflectie is het expliciet maken van persoonlijke waarden. Dit betekent dat individuen moeten nadenken over wat echt belangrijk voor hen is in het leven, zoals eerlijkheid, vrijheid, liefde, of verantwoordelijkheid. Door deze waarden te identificeren en te prioriteren, kunnen mensen hun leven in lijn brengen met wat ze het meest waarderen. Dit leidt niet alleen tot een gevoel van vervulling, maar leidt tevens tot coherentie in acties en beslissingen.

  2. Normen evalueren en aanpassen: Normen zijn de regels en richtlijnen die ons gedrag sturen, vaak gevormd door culturele, sociale en persoonlijke invloeden. De module moedigt individuen aan om kritisch te kijken naar de normen die ze hanteren. Zijn deze normen in lijn met hun waarden, of zijn ze gebaseerd op externe verwachtingen die niet langer zinvol zijn?

  3. Bewuste keuzes maken: De keuzes die we dagelijks maken, groot of klein, vormen ons leven en welzijn. De module leert mensen om bewust te kiezen, met aandacht voor de onderliggende waarden en normen die deze keuzes sturen. Dit kan gaan over alledaagse beslissingen, zoals hoe je je tijd indeelt, maar ook over grotere levenskeuzes, zoals carrièrepaden, relaties of woonplaatsen.

  4. Waarden en Keuzes in relaties: De module benadrukt ook het belang van waarden in sociale interacties en relaties. Het bewust toepassen van je waarden in hoe je omgaat met anderen kan leiden tot diepere, meer betekenisvolle betrekkingen. 

Conclusie

Hoewel de module existentiële reflectie krachtige tools biedt voor zelfontdekking en persoonlijke groei, is het belangrijk op te merken dat niet alle psychische problemen opgelost kunnen worden. Een ernstige psychische aandoening zoals organische hersenaandoeningen vereist veelal een andere route/benadering. 

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten