Artikelen

4 manieren om recyclen op de werkplek makkelijker te maken

Is jouw bedrijf gevestigd in Nederland? Dan is het tijd om een fundamenteel aspect van een duurzame en milieuvriendelijke onderneming aan te pakken: recyclen. Het is bekend dat bedrijven vaak worstelen om recyclen op kantoor gemakkelijk en handig te maken. Recyclen op de werkplek is belangrijk voor het creëren van een duurzame en milieuvriendelijke omgeving. Op die manier kun je niet alleen de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat verminderen, maar bespaar je ook op natuurlijke hulpbronnen en de hoeveelheid energie die nodig is voor het produceren van nieuwe materialen. Heb je nog geen recycleprogramma? Dan is het tijd om er een op te stellen met deze tips.

Werknemers informeren

Een cruciale eerste stap naar een duurzame en milieuvriendelijke werkplek is om je team goed te informeren over recyclen. Wat moeten ze allemaal weten? Nou, bijvoorbeeld welke materialen wel of niet in de recyclebak mogen, hoe het recyclingsysteem in elkaar zit, en hoe het bedrijf zich inzet voor recycling. Denk aan magnetische recycling oplossingen aan de hand van een permanente magneet, of door simpelweg glazen te gebruiken in plaats van wegwerpbekers. Door deze kennis delen bouw je niet alleen begrip op binnen het team, maar stimuleer je ook ieders verantwoordelijkheidsgevoel. Zo zorg je er samen voor dat recyclebare materialen op de juiste plek belanden en voorkom je dat niet-recyclebare materialen per ongeluk worden gerecycled. 

Maak het zichtbaar

Margaret Cho heeft ooit gezegd: “De kracht van zichtbaarheid mag nooit onderschat worden”, en dat is een waardevolle les. Het duidelijker maken van een recycleprogramma helpt medewerkers herinneren aan hun recycling. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door het plaatsen van borden, posters en brochures (op strategische plekken). Zo blijft iedereen goed op de hoogte van het programma en wordt men aangemoedigd om actief deel te nemen. Een effectieve methode is ook om met oplossingen van Bakker Magnetics afval te scheiden, maar voor dagelijkse taken kun je ook direct een poster boven de recyclebak hangen, die duidelijk aangeeft wat erin mag en wat niet. Dit zorgt voor helderheid en bevordert correct recyclen op de werkvloer.

Plaats recyclebakken op toegankelijke locaties

Een van de meest effectieve manieren om een milieuvriendelijke omgeving te behouden, is door recyclebakken op verschillende handige locaties door het hele kantoor te plaatsen. Dat kan bij de printers, kopieerapparaten, kantine, liften, trappen, ingang en toilet zijn. Het plaatsen van recyclebakken in deze gemeenschappelijke ruimtes maakt het makkelijker voor werknemers om snel en gemakkelijk hun recyclebare materialen weg te gooien.

Plan het in

Als het mogelijk is, stel kalenderherinneringen in voor werknemers om hen een paar minuten te laten besteden aan het voorbereiden van hun recyclables op regelmatige basis. Door een gepland schema voor recyclen op te stellen, kun je recyclen als een gewoonte op de werkplek omarmen. Je kunt simpel beginnen door kalenderherinneringen naar werknemers te sturen. Zo kun je hen vragen om vandaag niet te vergeten hun wegwerpmaterialen te recyclen. Na verloop van tijd kun je de frequentie van de kalenderherinneringen verlagen, aangezien de gewoonte om te recyclen waarschijnlijk al ingeburgerd zal zijn bij sommige of de meeste werknemers.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten