A Wiki

Actor-netwerktheorie

De Actor-netwerktheorie (ANT) is een theoretisch kader in de sociale wetenschappen dat zich richt op het begrijpen van de relaties tussen mensen, objecten en ideeën in een netwerk. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld door de Franse socioloog Bruno Latour en heeft zich sindsdien verspreid naar verschillende disciplines, waaronder antropologie, wetenschap en technologiestudies en communicatiewetenschappen.

De basisprincipes van ANT zijn dat alles in het netwerk even belangrijk is, ongeacht of het een menselijke actor, een object of een idee is. Het concept van een “actor” in ANT verwijst naar elk element in het netwerk dat actie onderneemt om relaties te vormen en te onderhouden. Dit kan bijvoorbeeld een persoon zijn die handelt vanuit een bepaalde overtuiging, een object dat deel uitmaakt van een bepaald systeem of een idee dat wordt verspreid door een bepaalde groep mensen.

Volgens ANT zijn netwerken nooit statisch, maar altijd in beweging en evolueren ze voortdurend. Elke verandering in het netwerk kan worden gezien als een gevolg van de acties van de verschillende actoren die deel uitmaken van het netwerk. ANT stelt ook dat er geen inherente eigenschappen zijn die actoren bezitten, maar dat deze eigenschappen voortkomen uit de relaties die ze hebben met andere actoren in het netwerk.

In de praktijk kan de ANT worden gebruikt om een breed scala aan sociale verschijnselen te analyseren, waaronder wetenschappelijke ontdekkingen, politieke besluitvorming en de verspreiding van technologieën. Het is een waardevolle tool om te begrijpen hoe verschillende elementen in een netwerk op elkaar inwerken en hoe dit kan leiden tot bepaalde resultaten.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten