A Wiki

Appraisal-methode

De appraisal-methode, ook wel prestatiebeoordelingsmethode genoemd, is een systematische evaluatie van het functioneren van een werknemer in een organisatie. Het doel van deze methode is om de prestaties van werknemers te meten en te beoordelen aan de hand van bepaalde criteria. Er zijn verschillende soorten appraisal-methoden. Enkele veelgebruikte methoden zijn:

  1. Beoordeling op basis van doelstellingen: hierbij worden de doelstellingen van de werknemer vooraf vastgesteld en wordt beoordeeld in hoeverre deze doelen zijn behaald.

  2. Beoordeling op basis van competenties: hierbij worden de competenties van de werknemer vastgesteld en wordt beoordeeld in hoeverre deze competenties zijn ontwikkeld.

  3. 360-graden feedback: hierbij worden de prestaties van de werknemer beoordeeld door verschillende belanghebbenden, waaronder collega’s, leidinggevenden en ondergeschikten.

  4. Beoordeling op basis van gedrag: hierbij wordt beoordeeld in hoeverre de werknemer bepaalde gewenste gedragingen vertoont, zoals samenwerking, klantgerichtheid en resultaatgerichtheid.

Na de evaluatie wordt er vaak een gesprek gevoerd tussen de werknemer en zijn/haar leidinggevende om de resultaten te bespreken en afspraken te maken over verdere ontwikkeling en groei.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten