Studies

Cursus Digitale Transformatie & Organisatie

De wereld om ons heen wordt steeds meer digitaal; bijna elk bedrijf is wel bezig om te bepalen waar voor hen de kansen liggen en deze te implementeren. De wijze waarop dit gebeurt verschilt per organisatie: soms wordt er gestart met het digitaliseren van bepaalde deelprocessen, soms gaan bedrijven voor een volledige transformatie. Volledig succesvolle transformaties lijken echter beperkt; veel initiatieven ontberen duidelijk leiderschap, een heldere visie met gekoppelde doelstelling of een duidelijke planning. In veel gevallen is er ook te weinig aandacht voor de impact op organisatie en de werknemers.

De opleiding Digitale Transformatie en Organisatie helpt managers om meer inzicht te krijgen in digitale kansen die relevant kunnen zijn voor hun bedrijf en geeft handvatten om deze kansen te vertalen naar een heldere visie en een concreet plan van aanpak. Het integreren van organisatie, mensen, processen, data en technologie in één samenhangend geheel staat hierbij centraal.

Onderwerpen

  • Een overzicht van digitale trends en ontwikkelingen
  • Analyseren van kansen en mogelijkheden om je organisatie te digitaliseren
  • Hoe stel ik een helder digital transformatieplan samen?
  • Hoe krijg ik dit zo goed mogelijk geïmplementeerd in de organisatie?
  • Het digitaliseren van business processen
  • Het belang van (big) data en analytics
  • De waarde en inzet van digital marketing
  • En hoe meet en monitor ik de effectiviteit van mijn digitale transformatie?

Resultaat

Na afloop van de cursus/opleiding ‘digitale transformatie en organisatie’ is je kennis van de laatste digitale trend en mogelijkheden vergroot. Ook is je begrip van de mogelijkheden die digital biedt naar een hoger niveau gebracht en ben je beter in staat om te bepalen waar digital in uw organisatie toegevoegde waarde biedt. Je bent in staat om zelfstandig een gedegen digital plan samen te stellen en succesvol te implementeren. Je rondt de opleiding af door een presentatie en verdediging van je businessplan (optioneel).

Inhoud

College 1: Inleiding en inzicht in digitale kansen

We starten met een toelichting op de structuur en inhoud van de opleiding, de te gebruiken literatuur en een toelichting op het maken van je eigen digital businessplan. We bespreken welke digitale Trends en ontwikkelingen we de afgelopen 30 jaar hebben gezien en welke variaties en fasen hierin te onderscheiden zijn. Ook maken we een begin met het begrijpen van de mogelijke digitale kansen voor jouw eigen situatie.

College 2: Digital Transformation Modeling

Om de mogelijkheden van digitale transformatie beter te begrijpen en te beheersen maken we gebruik van Digital Transformation Modeling. In dit college doorlopen we de stappen van dit model. We kijken naar hoe je inzichten kan creëren, een impactanalyse kan uitvoeren en je op basis hiervan verschillende scenario’s kan uitwerken. Ook kijken naar het maken van business cases en de rol van trendwatching. Dit moet je helpen om een eerste aanzet van je plan te maken.

College 3: De digitale organisatie

In dit college gaan we nader in op het bouwen van een digitale organisatie. We kijken hoe je een digitale organisatie vormgeeft en welke fasering je hierin kunt onderscheiden. We besteden aandacht aan agile werken; wanneer zou je dit kunnen toepassen en hoe richt je dit in? Ook kijken we naar welke rollen die van belang zijn in een digitale organisatie of team en hoe je de juiste mensen kan vinden.

College 4: Leiderschap en Change management

Het digitaliseren leidt veelal tot grote veranderingen voor de organisatie en medewerkers. In dit college laten we zien hoe je als manager hier adequaat op kan anticiperen en dit kan organiseren. We gaan in op de typen leiderschap die bij de verschillende fases van digitale transformatie horen. Ook staan we stil bij het creëren van een digitale, data gedreven, cultuur.

College 5: Big Data & Analytics

Bij alle digitale initiatieven speelt (big) data een belangrijke rol. In dit college gaan we kijken naar de wijze waarop je data kan organiseren en op relevante wijze kan toepassen voor je organisatie. We gaan in op begrippen als big data en machine learning; met de geboden kennis begrijp je de waarde en de mogelijke toepassingen binnen bedrijfsprocessen. Ook helpen je om een goede sparringpartner van de analytics afdeling te worden door je inzicht te geven in datacollectie, analyses en het toepassen van deze inzichten.

College 6: Digital Marketing & e-commerce

In het afsluitende college gaan we naar in op de ontwikkelingen en mogelijkheden van digital marketing. We kijken naar het verschil tussen in- en outbound marketing, personalisatie en real-time marketing. Hoe bouw je een customer journey en hoe kan je deze inzetten om je marketing te optimaliseren. Ook kijken we naar e-commerce en hoe je dit effectief kan organiseren. Als laatste zullen we alle onderwerpen van voorgaande colleges combineren middels het bespreken van een afsluitende case.

 

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten