Artikelen

Dit moet je weten over je nieuwe leasewagen

Is je wagenpark aan verversing toe? Of wil je zelf weer eens een andere vierwieler onder je voelen? Dan is het tijd voor een nieuwe leaseauto. Er zijn op dit gebied tal van mogelijkheden, zowel qua auto’s als qua vormen van leasing. Het is namelijk belangrijk dat je de beste leasevorm kiest, ook vanwege de fiscale voordelen. In dit artikel ontdek je wat de mogelijkheden zijn.

Financial lease

Financial lease is het zakelijk leasen van auto’s waarvan je direct de eigenaar wordt, oftewel de economische eigenaar. Door te kiezen voor financial lease zakelijk heb je geen grote investering nodig voor een nieuwe auto. Het maakt trouwens niet uit of je zzp’er bent of directeur van een bedrijf in de MKB-sector. En omdat je geen investering hoeft te doen, kun je in je onderneming blijven investeren. Vooral voor beginnende en kleinere ondernemers is financial lease daarom een goede keuze.

Een uitgebreid wagenpark om uit te kiezen

Een leaseauto uitkiezen is voor de liefhebbers alsof ze in een snoepwinkel staan. Het aanbod is ontzettend groot, waardoor de kans groot is dat je in je favoriete auto kunt gaan rijden. Stel dat je op zoekt bent naar een Mercedes via financial lease, dan zul je zien dat er meer dan genoeg beschikbaar is. Vergeet ook niet dat het merendeel van de splinternieuwe auto’s die iedere dag voor je staan in de file, leasebakken zijn. Maar weinig mensen kunnen zonder blikken of blozen 60.000 euro overmaken voor een nieuwe auto. Lease is wat dat betreft ideaal.

Zakelijke shortlease

Nog even terug naar het zakelijk leasen, vooral voor beginnende en kleine ondernemers. Leasen kan voor deze groep een risico zijn. Je sluit immers een contract af, waarbij je maandelijks een vast bedrag gaat betalen. Als het om een of andere reden tegenzit in je bedrijf, kan het een probleem worden om de premie iedere maand weer op te hoesten. Om dat te voorkomen, is er zakelijke shortlease. Hierbij sluit je een contract af voor een korte periode, die al begint bij een maand. Na deze maand is het contract dagelijks opzegbaar. Daarmee is er nauwelijks een financieel risico. Houd er wel rekening mee dat deze optie niet door iedere leasemaatschappij wordt aangeboden. En zakelijke shortlease is vaak wat duurder, omdat de contracten korter zijn.

Operational lease

Operational lease is ook een optie. Hierbij maak je gebruik van een leaseauto, maar wordt het beheer volledig verzorgd door de leasemaatschappij. In het maandbedrag zit alles, dus ook eventuele reparaties, onderhoud, verzekering en ga zo maar door. Je betaalt alleen voor de benzine. Omdat de kosten vooraf bekend zijn, kun je het nauwkeuriger in de begroting opnemen. Een belangrijk verschil met financial lease is dat de leasemaatschappij eigenaar blijft van de auto. Als het contract is afgelopen, breng je de auto weer terug.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten