Artikelen

Slimme manieren om in te zetten op duurzaamheid binnen de organisatie 

Verschillende onderzoeken tonen aan dat consumenten steeds vaker naar het thema duurzaamheid kijken, bij het selecteren van de partij waar zij een product of dienst afnemen. Het maakt dat het voor managers en ondernemers in algemene zin belangrijk is om te zoeken naar mogelijkheden, waarop zij hun processen kunnen verduurzamen. Populair is bijvoorbeeld het gebruik van een groot aantal zonnepanelen op het dak van hun bedrijfs- of winkelpand. De platte daken zijn hier zeer geschikt voor. Het opwekken van groene stroom maakt dat er overdag bij de uitvoering van het productieproces veel minder grijze stroom hoeft te worden afgenomen. Duurzaam en voordelig! Het thema duurzaamheid gaat echter verder: wat voor opvulmateriaal gebruik je in de kartonnen dozen voor de verzending van producten? In dit artikel lees je meer over het verduurzamen van processen. 

Kies voor de juiste verzenddozen voor jouw producten 

Niet alleen het type opvulmateriaal heeft invloed op de duurzaamheid van het verzendproces bij de verwerking van orders van consumenten. Kijk ook kritisch naar het formaat van verzenddozen dat je hierbij gebruikt. Regelmatig komt het voor dat bedrijven onnodig grote verzendverpakkingen gebruiken bij de levering van goederen, tot op de nok toe gevuld met plastic opvulmateriaal. Het stoort consumenten; de kans dat zij nogmaals terugkeren naar je webshop is hierdoor kleiner. In het ergste geval deelt een consument foto’s van de verpakking via diens kanalen op sociale media. Dit kan de naam van je organisatie schaden. Het assortiment van verschillende aanbieders van kwalitatief goede verzenddozen toont aan dat ze in tal van formaten worden aangeboden. 

Groeiende populariteit van 3D printers binnen bedrijven 

Naast het gebruik van zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand en het investeren in verzenddozen met de juiste afmetingen, is het interessant om je te oriënteren op de toepassingen van 3D printers. Steeds meer bedrijven kiezen voor de inzet van deze apparaten, daar ze verschillende voordelen bieden. Denk aan de mogelijkheid om onderdelen die in het productieproces gebruikt worden, just-in-time te leveren aan medewerkers op de vloer. Je bent als organisatie niet langer afhankelijk van externe leveranciers. 

Nog belangrijker is het gegeven, dat de reststroom bij het gebruik van een 3D printer minimaal is. Er blijft bij deze apparaten nauwelijks materiaal over. Iets wat helpt om het productieproces verder te verduurzamen, passend bij de theorie achter lean six sigma. Heb jij er al eens naar gekeken voor jouw organisatie? 

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten