Artikelen

Een fysiek veilige werkplek? Dit zijn de voorwaarden!

Een veilige werkplek is de basis om je werknemers goed hun werk te laten doen. Wanneer zij zich niet veilig wanen, zullen ze vanuit angst handelen en dit kan het bedrijfsresultaat nooit ten goede komen. Daarom is het als werkgever ook een eerste prioriteit om een veilige werkomgeving en een veilig werkklimaat te creëren. En dit uiteraard op diverse terreinen, van het mentale aspect tot de fysieke omgeving. Bij de mentale veiligheid kun je denken aan zaken zoals een vertrouwenspersoon en het voorkomen van verbaal geweld. Maar de fysieke veiligheid is minstens zo belangrijk. Daarom hier enkele aspecten waarvan het goed is om hier rekening mee te houden op de werkvloer. 

Voorkomen is beter dan genezen

Allereerst de preventie kant. Wanneer je binnen een organisatie met meerdere mensen actief bent, dan neemt de kans op ongevallen en incidenten al snel toe. Mensen zijn over het algemeen heel wat uren aanwezig op de werkvloer. Het is een mythe dat er alleen risico’s zijn binnen bedrijven waar fysiek gewerkt wordt, zoals een werkplaats of een winkel. Ook op ogenschijnlijk rustige plekken zoals een kantoor kunnen er ongevallen voorvallen. Daarom is het allereerst van groot belang dat er mensen zijn die voorzien zijn van de juiste opleidingen en trainingen. Van het volgen van een BHV cursus online tot het een meerdaagse EHBO training. Zorg dat er altijd gekwalificeerde mensen op de werkvloer aanwezig zijn, die weten hoe ze moeten handelen in het geval van nood. Pas deze training aan op het type werk van jullie organisatie. Dit zal ook voor het vertrouwen onder het personeel veel opleveren.  

De faciliteiten 

Naast dat de mensen moeten weten wat ze moeten doen en waar ze zich kunnen melden, is het ook belangrijk dat er de goede spullen aanwezig zijn. Laat een expert hier een screening voor doen en nodig de brandweer ter preventie uit. Van genoeg brandblussers tot een AED. Allemaal aspecten en zaken waar je vroeg of laat je jezelf ontzettend dankbaar voor bent dat je het hebt aangeschaft. Het kan daadwerkelijk het verschil maken waar het gaat om het redden van levens.  

Kortom; veiligheid creëren is een verantwoordelijkheid die bij de werkgever ligt, en is tevens iets waar niet te lichtzinnig over gedacht moet worden. Wanneer mensen in een onveilige situatie werken, zul je zien dat ze zich daar ook naar gaan gedragen. Investeer in opleidingen en middelen en laat dit ook vooral over aan het advies en de inzichten van experts. Novanorm veiligheidstrainingen is een voorbeeld van zo’n bedrijf. Zij kunnen je adviseren wat aan te raden is voor jouw organisatie en ze kunnen ook periodiek het personeel voorzien van een bijscholing. Alleen op die manier houd je iedereen alert en bij de les, en treft jou als werkgever geen blaam. Zo houd je alle medewerkers veilig aan het werk!

 

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten