H Wiki

Holacracy

Holacracy betreft een  doordacht, standaard systeem om werk in te organiseren. De continu wisselende structuur zorgt ervoor dat mensen rollen hebben die passen bij hun kwaliteiten of de zaken die ze willen ontwikkelen. Daarmee is er veel drive in de organisatie. Daarnaast geeft Holacracy een duidelijke actueel overzicht van de werkelijke werkzaamheden die in een organisatie worden uitgevoerd. Ook heb je inzicht in wie er verantwoordelijk is voor welk deel van het werk, wat een hoop duidelijkheid geeft. Het betreft een systeem dat zich ontzettend goed leent als je gelijkwaardig met elkaar wilt samenwerken. Het feit dat het een standaard systeem is dat zich doorontwikkelt, betekent dat er veel kennis en documentatie aanwezig is over hoe je het succesvol kunt toepassen. Ook zijn er standaard bouwblokken die passen bij Holacracy, waarmee je bepaalde organisatievraagstukken sneller kunt oplossen.

Holacracy lost een aantal concrete zaken op:  het zorgt voor een duidelijke organisatiestructuur waar ‘purpose’ in gevangen is en geeft je tools om deze structuur op elk gewenst moment aan te passen. Ook is het heel duidelijk welke rollen welke verantwoordelijkheden hebben en wie welke rollen heeft. Daarmee distribueert Holacracy macht. Het systeem faciliteert doelbewust werk met duidelijke projecten, taken en metrics. Tot slot heeft Holacracy vaste meetingformats om structuuraanpassingen en werk te bespreken.

Wat holacracy niet is
Holacracy zegt niets over de mens in de organisatie, het aannemen van nieuwe collega’s, afscheid nemen van collega’s, cultuur, budgettering, compensatie, strategie en ga zo maar door. Het faciliteert slechts dat het gesprek hierover gevoerd kan worden en dat er rollen, projecten en taken ontstaan die met dit soort thema’s aan de slag kunnen gaan.

Deel dit artikel
Tags

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten