De term “Nusantara” roept beelden op van de weelderige eilanden verspreid over Zuidoost-Azië, een regio doordrenkt met rijke culturen en tropische natuur. Dit gebied, dat landen zoals Indonesië, Maleisië, de Filippijnen en Brunei omvat, staat bekend om haar (culturele en natuurlijke) diversiteit en (zakelijk) potentieel. Nu, met het feit dat Nusantara de nieuwe hoofdstad van Indonesië zal worden, opent zich een wereld van mogelijkheden voor ondernemers.
De ‘verhuizing’ van de hoofdstad naar Nusantara zal een economische verschuiving van aanzienlijke proporties teweeg brengen. Allereerst vereist de transformatie van de regio tot een centrum van bestuurlijke macht een immense investering in infrastructuur (+/- 35 miljard USD). Dit opent de deur voor bouwbedrijven, ingenieursbureaus en leveranciers van bouwmaterialen om te gedijen.
Maar de kansen reiken echter verder dan alleen beton en staal. Als nieuwe hoofdstad heeft Nusantara de kans om een pionier te worden op tal van terreinen. Ondernemers kunnen innovatieve oplossingen bieden op het gebied van stadsplanning, digitalisering en duurzame ontwikkeling, waardoor ze een cruciale rol spelen in de vormgeving van de toekomstige stedelijke landschappen.
Voorts zal de verhuizing van de hoofdstad de vraag naar vastgoed doen stijgen, zowel residentieel als commercieel. Dit biedt enorme mogelijkheden voor vastgoedontwikkeling, onroerendgoedbeheer en vastgoeddiensten, waarbij ondernemers kunnen profiteren van de groeiende behoefte aan hoogwaardige accommodaties en kantoorruimtes.
De economische verschuiving zal tevens de toeristische sector stimuleren. Met de nieuwe hoofdstad zullen reizigers worden aangetrokken door de nieuwe culturele en historische bezienswaardigheden van Nusantara. Dit biedt tevens enorme kansen voor investeringen in hotels, restaurants, reisbureaus en toeristische attracties.
De groei beperkt zich echter niet tot de traditionele sectoren. De verhuizing naar Nusantara zal ook de vraag naar hoogwaardige onderwijs- en gezondheidszorgdiensten vergroten. De oprichting van scholen, universiteiten, ziekenhuizen en medische voorzieningen, bieden logischerwijs dan ook enorm veel kansen voor ondernemers.
Alhoewel de komst van Nusantara enorm veel kansen biedt, zijn er ook vele uitdagingen waar rekening mee gehouden dient te worden. Zeker als ondernemer uit de westerse wereld. Het is van cruciaal belang om – onder andere- rekening te houden met de culturele aspecten en de wet- en regelgeving van de regio. Deze factoren spelen een essentiële rol bij het succesvol navigeren door de zakelijke omgeving en het opbouwen van duurzame relaties met lokale stakeholders.
Overweegt u de kansen in Nusantara te verkennen of neemt u momenteel al stappen, maar mist u nog antwoorden op vragen? Of mist u bepaalde vaardigheden om succes te realiseren en te waarborgen? Neem in dit geval gerust vrijblijvend contact op met Nomair van Wijk van UBS International en/of Keen Concepts voor advies. Genoemde organisaties zijn expert in de ASEAN-regio en bieden tevens gerichte opleidingen hiertoe aan.
Reageer op dit bericht