Internationaal Kennisbank

Langdurig in de Filipijnen verblijven middels SRRV Residency

De SRRV staat voor Special Resident Retiree’s Visa dat wordt uitgegeven door het Bureau of Immigration van de Filippijnen onder het pensioenprogramma van de Philippine Retirement Authority (PRA). Het geeft de houder het privilege van meerdere keren toegang tot de Filippijnen en het recht om permanent in het land te wonen. Het hoofddoel van een dergelijke visa is om  buitenlandse staatsburgers en voormalige Filippijnse burgers aan te trekken om te investeren, te leven en met pensioen te gaan in het land teneinde de sociaal-economische ontwikkeling van de Filippijnen te bevorderen en de buitenlandse valutareserve van het land te vergroten. Het Filippijnse pensioenvisum is vrij eenvoudig te verkrijgen en je komt al in aanmerking met een leeftijd van slechts 35 jaar.  

SRRV Categorieën en kosten

Als je serieus overweegt om met pensioen te gaan in de Filippijnen, moet je je opties kennen en momenteel zijn er vier opties die in overweging genomen kunnen worden. De PRA biedt vier verschillende soorten SRRV’ s aan, die zijn afgestemd op verschillende leeftijden, nationaliteiten en typen investeerders en gepensioneerden. Onderstaand een beknopt overzicht. 

1.SRRV Smile

Het Smile-visum is het eenvoudigste visum om te verkrijgen zolang je gezond, actief bent en $20.000 kunt storten op een goedgekeurde Filippijnse pensioenrekening. Iedereen in de leeftijd van 35 tot 49 jaar kan een aanvraag indienen. In tegenstelling tot andere SRRV-programma’s, staat het Smile-programma je niet toe om het gestortte kapitaal door te investeren. Middels de storting ad $20.000 kun je een jaar in de Filippijnen wonen. De visa kan vervolgens ieder jaar worden verlengd tegen marginale kosten. De vereisten voor de aanvraag zijn vrij basaal: een medische verklaring en een VOG. 

2. SRRV Classic

Het Classic-visum biedt meer flexibiliteit en is de meeste populairste visum voor gepensioneerden. Aanvragers tussen de 35 en 49 jaar kunnen het Classic-visum verkrijgen door middel van een storting ad $50.000. Iedereen van 50 jaar of ouder kan kwalificeren middels een storting van slechts $10.000 en een gegarandeerd maandelijks inkomen van $800 voor individuen of $1.000 voor echtparen kunnen aantonen. Degenen van 50 jaar of ouder die geen maandelijks inkomen kunnen aantonen, kunnen het visum nog steeds verkrijgen door $20.000 te storten. In tegenstelling tot het smile-programma kan bij het SRRV Classic-programma kan de storting wel worden omgezet in een investering, bijvoorbeeld in een woning, echter moet deze minimaal $50.000 zijn.

3. SRRV Courtesy

Het Courtesy-visum is voor voormalige Filippino’s van 35 jaar of ouder, evenals voor buitenlandse staatsburgers van 50 jaar of ouder die hebben gediend als diplomaten, ambassadeurs, of als functionarissen of personeel van een internationale organisatie (zoals de VN of de Aziatische Ontwikkelingsbank) in de Filippijnen. Wanneer je getrouwd bent met een voormalige Filippijnse burger die geen staatsburgerschap meer heeft, kun je het staatsburgerschap herstellen via het duale staatsburgerschapsprogramma van de Filippijnen. Als de voormalig staatsburger alleen ub de Filippijnen wil verblijven, kun je duizenden euro’s besparen door je echtgenoot het Courtesy-visum te laten aanvragen en jou in de aanvraag van je echtgenoot op te nemen als ‘ afhankelijke’ . De aanvraagkosten betreffen $1400 voor de hoofdaanvrager en $300 voor de echtgenoot. Tevens dient er gereduceerde stortingsbedrag van slechts $1500 worden gestort. Dit betekent dat je een verblijfsvergunning kunt bemachtigen voor minder dan $3500. 

4. SRRV Human Touch

Het Human Touch-visum is voor gepensioneerden van 35 jaar, of ouder, die behoefte hebben aan medische of klinische diensten. Als je een bestaande medische aandoening hebt, biedt de Philippine Retirement Authority een oplossing in de vorm van het SRRV Human Touch Visum. Dit programma is hetzelfde als het basispensioenprogramma, maar het verlaagt de niet-converteerbare storting tot $10.000. Je hebt om in aanmerking te komen slechts een klein maandelijks pensioen nodig. De Filippijnen zijn echter niet de beste in de regio als het gaat om gezondheidszorg (die eer gaat naar Maleisië en Thailand).
Je kunt echter zorg verwachten in de grote steden die vergelijkbaar is met die van veel westerse landen. 

Meer weten over mogelijkheden in de Filipijnen? Neem vrijblijvend contact op met GNS Housing

Michiel Noy
Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten