L Wiki

Legal tech

Legal tech is een term die wordt gebruikt om technologische oplossingen te beschrijven die worden gebruikt om juridische diensten te verbeteren en te automatiseren. Het omvat verschillende soorten technologieën, waaronder software voor documentbeheer, juridische onderzoekstools, online platformen voor het opstellen en delen van juridische documenten, en kunstmatige intelligentie (AI)-tools voor het automatiseren van juridische processen.

Legal tech heeft als doel om de juridische sector efficiënter, toegankelijker en kosteneffectiever te maken. Het kan bijvoorbeeld helpen om juridische documenten sneller en nauwkeuriger op te stellen, waardoor tijd en geld wordt bespaard. Daarnaast kan het helpen om de toegang tot juridische diensten te verbeteren, vooral voor mensen en bedrijven die anders misschien geen toegang tot deze diensten zouden hebben vanwege de hoge kosten.

Legal tech is een snelgroeiend gebied, waarbij steeds meer advocatenkantoren, juridische afdelingen en bedrijven gebruik maken van deze technologieën om hun juridische processen te stroomlijnen en te automatiseren. Er zijn verschillende voorbeelden van legal tech-oplossingen die momenteel beschikbaar zijn. Enkele voorbeelden zijn:

  1. Online platformen voor het opstellen van juridische documenten, zoals LegalZoom en Rocket Lawyer, die gebruikers in staat stellen om zelf juridische documenten op te stellen en te delen zonder tussenkomst van een advocaat.

  2. AI-tools voor het automatiseren van juridische processen, zoals Kira Systems en Luminance, die documenten analyseren en relevante informatie identificeren, zoals clausules in contracten en informatie over betrokken partijen.

  3. Software voor documentbeheer, zoals Clio en MyCase, die advocatenkantoren helpen om documenten te organiseren en beheren, tijd te registreren en klantfacturering te automatiseren.

  4. Juridische onderzoekstools, zoals LexisNexis en Westlaw, die advocaten helpen om snel en efficiënt juridische informatie en jurisprudentie te vinden.

  5. Online platformen voor alternatieve geschillenbeslechting, zoals Modron en FairClaims, die geschillenbeslechting bieden via online mediatie- en arbitrageprocedures.

Deze en andere legal tech-oplossingen helpen om de juridische sector te transformeren en te moderniseren, en kunnen leiden tot meer efficiëntie, toegankelijkheid en kostenbesparingen voor advocaten, juridische afdelingen en cliënten.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten