O Wiki

OPEX

OPEX staat voor “Operationele Uitgaven” (Operational Expenditures in het Engels). Het verwijst naar de kosten die een bedrijf maakt bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en bedrijfsprocessen. Dit omvat kosten zoals salarissen, huur van kantoorruimte, energierekeningen, marketingkosten, leverancierskosten en onderhoudskosten.

OPEX-uitgaven worden beschouwd als lopende kosten die nodig zijn om een bedrijf draaiende te houden en om producten of diensten te leveren. In tegenstelling tot kapitaaluitgaven (CAPEX), die betrekking hebben op investeringen in activa op lange termijn, worden OPEX-uitgaven doorgaans jaarlijks herhaald en hebben ze betrekking op de dagelijkse bedrijfsvoering.

Hier is een voorbeeld van OPEX-uitgaven: Stel je voor dat je een softwarebedrijf runt. Enkele van de OPEX-uitgaven die je zou kunnen hebben, zijn:

  1. Salarissen en lonen: Dit omvat de salarissen van alle medewerkers, inclusief ontwikkelaars, verkopers, marketeers en administratief personeel.

  2. Huur van kantoorruimte: Dit omvat de kosten van het huren van een kantoor waar je werknemers kunnen werken.

  3. Energiekosten: Dit omvat de kosten van elektriciteit, water en andere nutsvoorzieningen die nodig zijn om je kantoor draaiende te houden.

  4. Marketingkosten: Dit omvat kosten voor advertenties, online marketingcampagnes, drukwerk en promotiemateriaal.

  5. Softwareabonnementen: Als een softwarebedrijf moet je mogelijk betalen voor verschillende softwaretools en -diensten die nodig zijn voor de ontwikkeling, het testen en de levering van je producten.

  6. Onderhoud en reparatie: Dit omvat kosten voor het onderhouden en repareren van kantoormeubilair, computers, servers en andere apparatuur.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, en de specifieke OPEX-uitgaven kunnen variëren afhankelijk van het type bedrijf en de industrie waarin het actief is. Het is belangrijk voor bedrijven om een goed beheer van OPEX-uitgaven te hebben om de kosten onder controle te houden en de operationele efficiëntie te maximaliseren.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten