C Wiki

CAPEX

CAPEX staat voor “Capital Expenditures” (kapitaaluitgaven). Het verwijst naar de investeringen die een bedrijf doet in activa op lange termijn, zoals gebouwen, machines, voertuigen en technologische infrastructuur. Deze investeringen zijn bedoeld om de productiecapaciteit te vergroten, nieuwe producten te ontwikkelen, efficiëntie te verbeteren of de bedrijfsactiviteiten uit te breiden.

Hier is een voorbeeld van CAPEX-uitgaven: Stel je voor dat je een productiebedrijf runt en je besluit om een nieuwe fabriek te bouwen om de productiecapaciteit te vergroten. Enkele van de CAPEX-uitgaven die je zou kunnen hebben, zijn:

  1. Grond en gebouw: Dit omvat de kosten voor het kopen van een stuk grond en het bouwen van de fabriek.

  2. Machines en apparatuur: Dit omvat de kosten voor het aanschaffen van machines, zoals productielijnen, heftrucks en robots, die nodig zijn om de productieprocessen uit te voeren.

  3. Technologische infrastructuur: Dit omvat de kosten voor het opzetten van IT-systemen, netwerken en software die nodig zijn voor geautomatiseerde processen, gegevensbeheer en communicatie binnen de fabriek.

  4. Voertuigen: Dit omvat de kosten voor het kopen van bedrijfsvoertuigen, zoals vrachtwagens of bestelwagens, die worden gebruikt voor transport en logistiek.

  5. Installatie- en inbedrijfstellingskosten: Dit omvat de kosten voor het installeren en operationeel maken van de nieuwe fabriek, waaronder kosten voor elektrische bedrading, loodgieterswerk en andere technische vereisten.

Het belangrijke onderscheid bij CAPEX-uitgaven is dat het gaat om langdurige investeringen in activa die de waarde van het bedrijf op de lange termijn verhogen. In tegenstelling tot OPEX-uitgaven, die jaarlijks terugkerende kosten zijn voor de dagelijkse bedrijfsvoering, worden CAPEX-uitgaven meestal in één keer of over een langere periode gedaan en hebben ze betrekking op strategische investeringen in de groei en ontwikkeling van het bedrijf.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten