Internationaal Kennisbank

Wat is het verschil tussen freezone, freehold en mainland?

De termen “freezone,” “freehold,” en “mainland” worden gebruikt in de context van vastgoed en zakendoen in verschillende landen, waaronder in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Wat wordt er precies met deze termen bedoeld?
Onderstaand een beknopte toelichting.

 1. Freezone (Vrijhandelszone):
  • Een freezone betreft een specifiek geografisch gebied binnen een land dat is opgezet om buitenlandse investeerders aan te trekken en zakelijke activiteiten te stimuleren.
  • Bedrijven die zich in een freezone vestigen, kunnen profiteren van substantiële belastingvoordelen, 100% eigendom door buitenlanders, eenvoudige import- en exportprocedures, en kennen veelal geen beperkingen op het repatriëren van winsten.
  • Een van de beperkingen kan zijn is dat bedrijven die zich in een freezone vestigen, veelal uitsluitend binnen die freezone zaken mogen doen en derhalve niet op het vasteland (mainland) van het land in casu.

 2. Freehold (Volledig eigendom):
  • Freehold verwijst naar het eigendomsrecht van onroerend goed, waarbij de eigenaar volledige eigendom en controle heeft over het onroerend goed, inclusief de grond waarop het zich bevindt, zonder beperkingen op nationaliteit of eigendom door buitenlanders.
  • In sommige landen, zoals de VAE, kunnen buitenlanders eigendom in specifieke gebieden verwerven, die meestal aangeduid worden als “freehold-gebieden,” waar men onroerend goed kan kopen én behouden zonder beperkingen.

 3. Mainland (Vasteland):
  • Het vasteland verwijst naar de reguliere gebieden binnen een land, derhalve buiten de vrijhandelszones (freezones) en freehold-gebieden.
  • Het vasteland kan bepaalde regels en beperkingen hebben met betrekking tot buitenlandse investeringen, eigendom van onroerend goed en zakendoen, echter variëren deze van land tot land.

Het belangrijkste verschil tussen de genoemde termen ligt in de eigendoms- en bedrijfsregels die van toepassing zijn op elk gebied. Freezones bieden doorgaans aanzienlijke voordelen voor buitenlandse investeerders, terwijl freehold-gebieden buitenlanders in staat stellen onroerend goed te bezitten. Het vasteland volgt meestal de algemene regels en voorschriften van het land. Het is echter belangrijk op te merken dat de specifieke regels en praktijken in verschillende landen kunnen variëren, dus het is raadzaam om advies in te winnen bij het overwegen van zakelijke activiteiten of onroerend goedtransacties in deze gebieden.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten