Internationaal Kennisbank

Freezones in Brunei

In Brunei zijn diverse gebieden aangewezen, zogenaamde Brunei Free Trade Zones, om buitenlandse directe investeringen (FDI) aan te trekken en op deze wijze de economie te stimuleren. In deze vrije handelszones biedt de overheid verschillende fiscale en niet-fiscale stimulansen aan buitenlandse investeerders en bedrijfseigenaren die zich hier vestigen. Het Brunei Economic Development Board (BEDB) en de Brunei Industrial Development Authority (BINA), stellen echter wel dat  bedrijven in de vrije handelszones moeten voldoen aan Artikel 83 (3) van de nationale Grondwet die in 2014 is aangenomen.

Momenteel richten de Free Zones, totaal een kleine 24, zich primair op de volgende sectoren:

 • Olie en gas
 • Productie
 • Food
 • Toerisme
 • Informatietechnologie

Grootste freezones in Brunei

 1. Terunjing Industrial Site
  TIS was de eerste FTZ die werd opgericht in Brunei, opgericht door het Ministerie van Financiën en Economie (MOFE). Verspreid over 95 hectare, wordt deze zone geëxploiteerd en onderhouden door Darussalam Enterprise (DARe). Het Terunjing Industrial Site heeft een goed ontwikkelde infrastructuur, waaronder opslagfaciliteiten, fabrieken, nutsvoorzieningen en beveiliging. Het is ook goed verbonden met de wereld via toegang tot de haven van Maura en de internationale luchthaven van Brunei. Bedrijven die zich in deze regio vestigen, zijn volledig vrijgesteld van vennootschapsbelasting voor een bepaalde periode en van invoerrechten. Bedrijven zijn echter wel onderhevig aan accijnzen op lokale diensten en producten.
 2. Sungai Liang Industrial Park (SPARK)
  Het Sungai Liang Industrial Park is opgezet om de olie- en gasindustrie en de petrochemische industrie in Brunei Darussalam te ontwikkelen. Verspreid over meer dan 270 hectare heeft SPARK sterk ontwikkelde infrastructuur en topfaciliteiten. Voorts hebben bedrijven toegang tot het afvoersysteem en nutsvoorzieningen.
 3. Pulau Muara Besar (PMB)
  Pulau Muara Besar (PMB), een gebied van ruim 1000 hectare, is gelegen nabij de haven van Muara en wordt bestuurd door Darussalam Enterprise. Bedrijven die zich in deze regio vestigen, profiteren van verschillende voordelen, waaronder gesubsidieerde opslagfaciliteiten, fabrieken, diepzeehavens, verschillende fiscale stimulansen zoals vrijstelling van belasting op export, en meer. Afhankelijk van de branche van uw bedrijf, kan het vrijgesteld worden van het betalen van belasting gedurende een bepaalde periode. Vanwege de populariteit en ideale locatie zal deze regio worden ontwikkeld tot een economische zone, gemeenschapszone en lifestyle-zone. Bedrijven worden verder gestimuleerd om zich in deze regio te vestigen.
 4. Digital Junction Industrial Park
  Dit betreft een relatief klein park verspreid over 15 hectare. Het Digital Junction Industrial Park wordt beheerd door Darussalam Enterprise. Deze zone richt zich op bedrijven in de datarijke, ICT- en hoogtechnologische industrieën.

Meer weten over Freezones in Brunei of aldaar zaken doen?
Neem in dit geval gerust vrijblijvend contact op met Keen Concepts.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten