N Wiki

Wat zijn netwerkgesprekken?

Een netwerk gesprek is ten eerste bedoeld om nadere informatie te krijgen over aantrekkelijke en minder aantrekkelijke kanten van typen werk en typne organisaties. Ten tweede om te achterhalen wat interessante stagemogelijkheden zijn, of mogelijkheden voor een afstudeeropdracht of opleidingsmogelijkheden of mogelijkheden voor een baan. Ten derde zijn zij bedoeld om ingangen te achterhalen voor een sollicitatie. Ten vierde zijn ze bedoeld om nieuwe namen te achterhalen van mensen met wie je een netwerkgesprek kunt voeren.

Netwerkgesprekken zijn uitdrukkelijk niet bedoeld om daarin te solliciteren. Degene met wie je praat, kan je vertellen over wat hij leuk, interessant vindt aan de mogelijkheid die jij overweegt. Als het een verkapte sollicitatie is, ontstaat er een ongemakkelijke situatie. Je kunt er wel ingangen aan ontlenen en ideeën om te gaan solliciteren en als je dat doet, ben dan ook helder dat het een sollicitatie is of een oriënterend gesprek om te kijken of jij en die organisatie elkaar wat kunnen bieden.

Vragen voor een netwerkgesprek
Vragen kunnen zijn:

  1. Uit welke activiteiten bestaat uw werk/opleiding?
  2. Wat vindt u leuk en minder leuk en waarom?
  3. Welke persoonlijke eigenschappen zijn van belang?
  4. Welk percentage van uw werk beslaan deze activiteiten? (Deze vraag is om een reëel beeld te krijgen. Als een activiteit een bijzaak is in het werk en je vindt deze niet leuk, is er minder een reden om af te haken dan dat de activiteit de hoofdmoot is van het werk).
  5. Welke kwaliteiten heeft u nodig voor de activiteiten?
  6. Welke specialisatie in mijn opleiding helpt om voor deze baan aangenomen te worden?
  7. Wat is stressvol in de activiteiten?
  8. Wat is niet stressvol in de activiteiten?
  9. Hoe is het om in dit type organisatie te werken? Wat is aantrekkelijk, wat minder? Wat zijn normen voor gedrag?
  10. Wie kent u die mij nog meer kan vertellen over …?

Aandachtspunten in de gesprekken
Het is belangrijk dat je echt geïnteresseerd bent in de andere persoon. Iedereen vindt het leuk om over zijn werk te vertellen. Wees dan ook oprecht geïnteresseerd in de mening en belevingen van de ander. Dat is wat je te bieden hebt!!! Vraag goed door en stuur na afloop een mail om de persoon te bedanken en geef kort aan wat je aan het gesprek gehad hebt.

Het nut van netwerkgesprekken
Netwerkgesprekken helpen je met name om betere keuzes te maken. Omdat je vanuit de inhoud van het werk verteld wordt hoe delen van de werkzaamheden eruit zien en beleefd worden door diegene die je spreekt. Ook kun je ingangen opdoen voor een sollicitatie.

Hoe vind je iemand voor een netwerkgesprek?
Er zijn theorieën dat je met een beperkt aantal schakels, (circa zeven) iedereen te spreken kan krijgen op de wereld, zelfs president Bush. Je begint met in je omgeving te ventileren dat je bijvoorbeeld wilt verkennen hoe het is om de distributie te regelen tussen China en Nederlandse groothandelaren. Je vraagt of zij iemand kennen die daar zicht op heeft. Je hoort dat je oom weer iemand kent die werkt bij een winkel die veel producten verkoopt met het label Made in China. Van je oom krijg je de naam van die winkelbediende. Je vraagt je oom of hij je telefoontje wilt aankondigen. Je krijgt een gesprek met deze winkelbediende. Deze winkelbediende geeft je weer de naam van iemand die bij een groothandel in Chinese producten werkt. Je vraagt weer om je telefoontje aan te kondigen en zo ga je verder met je netwerkgesprekken.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten