Artikelen

Wettelijke richtlijnen voor het kopen en importeren van vuurwerk uit Duitsland naar Nederland

Vuurwerk is een essentieel onderdeel van de Oud en Nieuw vieringen. Maar wat als dat ene speciale stuk vuurwerk dat je wilt, alleen in Duitsland verkrijgbaar is? En wat zijn de regels voor het meenemen van dat vuurwerk naar Nederland?

Een spontane trip naar Duitsland

Ik herinner me nog goed die keer dat we spontaan naar Duitsland reden om drank te halen. Met de kratten Warsteiner al in de auto geladen kon ik de verleiding van een nabijgelegen vuurwerkwinkel niet weerstaan. Maar toen die enorme vuurpijlen bijna niet in de kofferbak pasten, vroeg ik me af: “Mag ik dit wel meenemen naar Nederland?”

De angst voor de wet

Ik werkte destijds bij de Koninklijke Marechaussee, en dat heeft me een uniek perspectief gegeven op de wet. Ik controleerde vrachtwagens op hun vracht en kende de risico’s van het overtreden van de regels. De ironie dat ik zelf met vuurwerk zou kunnen worden betrapt, waarvan ik niet zeker wist of het wel legaal was, was niet te missen. Het risico om mijn baan te verliezen over een paar vuurpijlen? Dat was een risico dat ik niet wilde nemen. Ik besloot de pijlen terug te brengen…

De liefde voor langdurig compound vuurwerk

Ik hou van vuurwerk dat langer duurt, niet van een eenmalige knal. Als blijkt dat ik mijn favoriete vuurwerk niet meer in Nederland mag afsteken, zou ik serieus overwegen om Oud en Nieuw in Duitsland te vieren. Waarom? Omdat de ervaring van het vieren met het vuurwerk dat je liefhebt onvervangbaar is. 

Eerst maar eens inlezen

Als je overweegt vuurwerk in Duitsland te kopen en naar Nederland te brengen, is het van cruciaal belang dat je volledig op de hoogte bent van de geldende regelgeving. Het is niet alleen een kwestie van wat je mag kopen, maar ook van hoe je het veilig en legaal kunt vervoeren. Voor een gedetailleerd overzicht van de Nederlandse vuurwerkregels en -voorschriften, raad ik je aan de officiële website van de Rijksoverheid te bezoeken. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om een geïnformeerde beslissing te nemen en eventuele boetes of juridische problemen te voorkomen. Bekijk de regels op rijksoverheid.nl/vuurwerk voordat je je volgende aankoop doet.

En als je het dan toch doet, vuurwerk halen in Duitsland raad ik je aan om dat te doen bij HeronFireworks. Er is namelijk een verschil of je je spullen haalt bij de supermakt of bij een speciaalzaak. En de prijzen zijn zeer redelijk!

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten