Artikelen

10 tips voor de interimmer

Dit artikel verstrekt 10 tips voor de interimmer/zzp-er die opdrachten wenst te generen door middel van het inzetten van een (recruitment)bureau.

1. Zorg voor de benodigde documentatie
Als u aan een opdracht wilt beginnen is het van groot belang dat u bezit over de juiste documentatie. Het is aan te raden dat u een VAR verklaring (Wuo/Dga/Row) aanvraagt. VAR verklaringen zijn niet verplicht, maar er wordt vaak om gevraagd in verband met mogelijke aansprakelijkheid ten aanzien van loonbelasting en sociale premies. Zie belastingdienst voor meer informatie.

2. Brand uzelf
Recruiters scannen uw CV binnen 15 seconden. Zorg dus dat uw CV kort en overzichtelijk is, zodat uw gegevens makkelijk zijn te onthouden. Maak gebruik van social media concepten zoals Linkedin, Management Platform en andere websites. Uw profiel dient niet alleen als CV, maar ook als contactmogelijkheid. Er zijn vaak interessante profielen te vinden via social media, maar het is lastig om de persoon in kwestie te bereiken. Er staat zelden een telefoonnummer of een doorverwijzing naar een website. Wanneer direct contact niet mogelijk is, is de kans groot dat u een opdracht misloopt. Aangezien interimopdrachten veelal met urgentie worden uitgezet betekent dit pressie bij het bureau. Zorg daarom dat uw contactgegevens altijd op uw profiel staan.

3. Wees selectief
U zult met meerdere intermediairs te maken krijgen en velen sturen aan op een afspraak. Tijd is kostbaar en het hele land afreizen voor afspraken is niet effectief. Wees daarom selectief met welke partij u een afspraak maakt. Een gedegen marktanalyse geeft u (beter) inzicht in welke afspraken de moeite waard zijn.

4. Zorg voor referenties op schrift
Zorg ervoor dat u referenties op papier hebt. Hiermee ontlast u de recruiter van werk en waarborgt u de vertrouwelijkheid van uw (oud) opdrachtgever. Ook zal uw ex-opdrachtgever minder vaak worden gebeld en te maken krijgen met acquisitie als gevolg van het verschaffen van contactpersonen.

5. Bouw een relatie op met uw consultant
Het is van belang om uw contacten te onderhouden, maar het is ook van belang om met uw contacten een relatie op te bouwen. Naast het feit dat het erg leuk kan zijn, kan dit vele voordelen voor u opleveren;

  • de recruiter/accountmanager zal sneller aan u denken, wanneer er zich een een aansluitende opdracht voordoet;
  • de recruiter/accountmanager zal overgaan tot actie om de gewenste opportunity te vinden;
  • de recruiter/accountmanager zal u sneller tegemoet komen in het uurtarief;

Het spreekt voor zich dat persoonlijke chemie en vertrouwen een basis kan zijn voor het aangaan van een zakelijke relatie.

6. Geef commitment af
Als u een opdracht aangeboden krijgt en u mag op gesprek, en deze is positief verlopen, dan wil uw recruiter/accountmanager zekerheid. Wees eerlijk over uw lopende zaken, maar maak ook een keuze. Indien u geen commitment afgeeft kan dit negatieve gevolgen hebben;

  • uw recruiter/accountmanager zal u geen voorrang verlenen bij een vergelijkbare opdracht;  (de recruiter/accountmanager wil de provisie realiseren en zal on-target moeten werken)
  • uw credibility neemt af;
  • u laat geen goede indruk achter bij de desbetreffende opdrachtgever.

Geef daarom na het eerste gesprek commitment af als u het proces wilt voortzetten.

7. Ga in onderhandeling
Er zijn veel verschillen in provisies die intermediairs hanteren. Vraag naar de verhoudingen en ga in onderhandeling, voordat u op gesprek gaat bij een potentiële opdrachtgever.

8. Blijf ontwikkelen
Een interimmer wordt veelal ingezet om de workload te reguleren. Het komt er in de praktijk op neer dat de interimmer de rommel mag opruimen.  Hierdoor is het lastig om nieuwe ervaringen en kennis op te doen en ambities te verwezenlijken. Als interimmer bent u dan ook verantwoordelijk voor uw eigen ontwikkeling. Verdiep u in trainingen die aansluiten op uw toekomstige wensen en betrek uw intermediair/opdrachtgever hierbij. Er zijn partijen die u tal van educatieve mogelijkheden bieden tegen aantrekkelijke constructies.

9. Ga op tijd op zoek naar een nieuwe opdracht
Veelal is de duur van de opdracht vooraf gedefinieerd. Probeer geruime tijd van te voren met de opdrachtgever te inventariseren naar een mogelijke extentie. Vaak kunt u dit zelf inschatten of mogelijke extentie het geval is. Wanneer het vast staat dat er geen extentie zal plaatsvinden is het van belang dat u voortijdig uw contacten hierover informeert, zodat uw contactenpersonen hier rekening mee kunnen houden en wellicht kunnen zorgen voor een aansluitende opdracht.

10. Bouw een buffer op
Als ondernemer hebt u minder zekerheden. Bouw daarom een buffer op voor periodes waarin u geen opdracht heeft, ziek bent of voor langere periode geen werkzaamheden kan verrichten. Ook is het niet onverstandig om u goed te verzekeren tegen dergelijke situaties. Voor een overzicht van relevante verzekeringen kijkt u op zzp-centrum.nl

Auteur: Nomair van Wijk
Directeur Keen Concepts

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.