Artikelen

5 processen die je kunt automatiseren wanneer je actief bent in e-commerce

Ieder bedrijf komt op een punt dat ze er niet meer onderuit kunnen: automatiseren. Om de groei van een bedrijf te kunnen waarborgen is het van belang dat processen geautomatiseerd worden. Soms worden zaken langdurig op een bepaalde manier gedaan, maar wist je simpelweg niet dat dit sneller en efficiënter kon. Ben je actief op het gebied van e-commerce en benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Lees dan verder, want dit artikel verschaft vijf processen die geautomatiseerd kunnen worden en derhalve waarmee winst behaald kan worden.

Voorraden bijhouden

Ben je actief op verschillende kanalen en ben je veel tijd kwijt met het bijhouden van al deze voorraden? Door middel van een goed voorraadbeheersysteem kan jij al je voorraden eenvoudig managen vanuit één plek. Het kan zo zijn dat je actief bent op bol.com, maar dat je ook verkoopt via je eigen webshop. Wanneer er een bestelling binnenkomt op bol.com snapt het systeem dat de totale voorraad van een product -1 moet gaan. Hierdoor hoef je dus niet meer je voorraad te gaan verdelen over de verschillende kanalen.
Wanneer je verkoopt op bol.com en ook gebruik maakt van hun magazijn (LVB), dan weet je dat de voorraad die daar ligt niet automatisch terugspringt naar je eigen voorraad wanneer deze op is. Er dient handmatig gekeken worden naar de voorraad van ieder product en zodra deze op zijn moet je deze ook handmatig omzetten naar eigen levering. Met gedegen software kan dit automatisch worden gedaan. Hierdoor kan jij genieten van het weekend zonder je zorgen te maken of een bestseller nog wel online staat

Bestellingen van verschillende kanalen in één keer verwerken en verzenden

Het kan best een klus zijn om voor elk kanaal alle orders te verwerken. Ieder platform heeft ook weer andere manieren van verwerken. Zo kun je bij bol.com bijvoorbeeld maar 25 bestellingen per keer verwerken. Wat nou als je door middel van een goed orderverwerkingssysteem alle bestellingen van verschillende kanalen kan verwerken, sorteren en printen? Doordat het systeem al je bestellingen al sorteert, kan jij zeer efficiënt te werk gaan met het picken en verzenden. Daarnaast hoef je ook niet alle kanalen langs te gaan om ze te printen. Als kers op de taart worden ook speciale verzendlabels aangemaakt. Op deze verzendlabels staat het product, de locatie en de bestelde hoeveelheid. Op deze manier kan je met alleen een verzendlabel al je producten gaan picken en zijn ze gelijk gereed voor verzending.

Vergaand inzicht in inkopen

Inkopen kunnen soms de nodige hoofdpijn veroorzaken. Want hoe weet ik nu wanneer ik het beste producten kan gaan inkopen zodat ze niet out of stock gaan, maar ook niet te lang in mijn magazijn liggen?
Gedegen software kan je bij dit probleem verder helpen. Door te kijken naar omloopsnelheid, productie- en levertijden, gewenste voorraad en budget kan software jou advies geven bij het inkopen van producten. Hierdoor zal je nooit out of stock gaan met je producten. Daarnaast kan je zelf aangeven of je wil dat er voor een bepaald budget vooral producten met een hoge winstmarge ingekocht worden of dat je de volledige voorraad wil aanvullen.

BTW-facturen en beoordelingsverzoeken geautomatiseerd versturen

Ben je het beu om elke keer maar weer een nieuwe factuur te maken wanneer daar om gevraagd wordt? Ook dit kan geautomatiseerd worden. Zodra er een bestelling binnenkomt wordt er automatisch een factuur verstuurd wordt na een x aantal dagen.
Dit kan ook worden gedaan voor productbeoordelingen. Reviews hebben grote invloed op het aankoopproces van een persoon. Veel goede reviews staat voor een goed product. Het is dus echter wel van belang dat er afdoende reviews op je producten staan.

Compleet financieel overzicht

Wanneer je actief bent op verschillende kanalen is het moeilijk om een totaaloverzicht van je financiën te krijgen. Door middel van software kun je inzicht in al je financiën krijgen en bekijk je ze op één pagina. Zo kunnen bijvoorbeeld omzet, bestverkochte artikelen, openstaande bestellingen en inkomende goederen in één dashboard worden weergegeven.
Wil je eenvoudig je BTW-aangifte doen? Hierbij kan software ook helpen. Door alle kanalen te koppelen en de BTW weer te geven kan je in één oogopslag zien wat je moet afdragen. De BTW-aangifte wordt op deze manier een fluitje van een cent.

Op zoek naar oplossingen om jouw bedrijf naar het volgende niveau te tillen?

Ben je op zoek naar tools die je kunt gebruiken voor het automatiseren van jouw business? Bekijk dan de website van Stockitup. Dit is een softwaretool welke de dagelijkse activiteiten voor e-commerce verkopers vereenvoudigt en verbetert. Het is ontwikkeld door én voor de praktijk. Vraag een demo aan of deponeer jouw e-commerce vraagstuk en Stockitup denkt graag vrijblijvend met je mee om passende oplossingen voor jouw organisatie te vinden.

 

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten