Artikelen

De voor- en nadelen van agile werken binnen jouw organisatie

Het management van steeds meer organisaties kiest voor een agile manier van werken, als alternatief voor bijvoorbeeld de toepassing van PRINCE2. Kies jij al voor agile werken? Het vergt een mentaliteitsverandering, daar projecten op een hele andere wijze worden aangevlogen. In plaats van het vooraf definiëren van een eindproduct en het op basis daarvan samenstellen van een planning, wordt gewerkt in korte sprints met een doorlooptijd van twee of drie weken. Aan het begin van iedere sprint bepalen teams welke deelproducten opgeleverd worden, op basis van een vooraf vastgestelde prioritering. Daarover gesproken; het team van een agile projectteam kent andere rollen dan die van een PRINCE2 projectteam. Ook op dat punt is verandering vereist binnen de organisatie.

In dit artikel zoomen we in op de voor- en nadelen van agile werken als organisatie. Wat maakt agile werken zo populair in de huidige tijd? Welke nadelen van deze methode kunnen een reden zijn om vast te houden aan PRINCE2 georganiseerde projectteams?

Belangrijkste voordelen van agile werken

Het voornaamste voordeel van agile werken is de mogelijkheid om gedurende het proces bij te sturen. Aan het begin van de verschillende sprints heeft de klant de mogelijkheid de prioritering aan te geven. Welke functionaliteiten dienen als eerste aan het product toe te worden gevoegd? Dit duidt direct een tweede voordeel van agile werken aan: de klant is nauwer betrokken bij het proces en projectteam. Bij een PRINCE2 georganiseerd project zal de klant aan het begin en aan het eind betrokken zijn, enigszins bagatelliserend. In een agile projectteam zit de klant veel dichter op de ontwikkeling van diens product.

Een derde voordeel is de grip die je als manager hebt op kosten en risico’s. Over het algemeen zijn deze risico’s en kosten beperkter dan bij een PRINCE2 project. Mede doordat op voorhand nooit precies helder is, met welke risico’s je tijdens het project geconfronteerd wordt.

Agile werken kent ook enkele nadelen

Niet voor ieder project geldt dat een agile projectstructuur de beste keuze is. Mogelijk is de organisatie op dit moment nog niet klaar om agile te werken; het vergt andere rollen en commitment van de business. Wanneer processen niet goed zijn ingericht leidt een agile manier van werken tot chaos; het sturen van een project wordt lastig. Zorg er om deze redenen voor dat de organisatie voorbereid is op agile werken, alvorens hieraan te beginnen. Overigens kan ook die voorbereiding een agile vorm kennen!

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten