Kwaliteitsmanagement Management Modellen Procesmanagement

Theory of Constraints van Goldratt

De Theory of Constraints (TOC) is een managementfilosofie en -methodologie ontwikkeld door Eliyahu Goldratt in de jaren 80. De theorie is gebaseerd op de overtuiging dat elke organisatie minstens één beperking heeft die de prestaties beperkt, en dat het identificeren en aanpakken van deze beperkingen cruciaal is voor het verbeteren van de prestaties van de organisatie als geheel.

Goldratt stelt dat organisaties beter kunnen presteren door hun inspanningen te richten op het versterken van de zwakste schakel in hun proces, in plaats van zich te concentreren op het optimaliseren van afzonderlijke delen van het proces. Hij introduceerde het concept van de “Throughput”, wat de snelheid is waarmee een systeem geld genereert, en het idee dat het verbeteren van de Throughput het belangrijkste doel van een organisatie zou moeten zijn.

De TOC is gebaseerd op vijf stappen:

  1. Identificeer de beperking in het systeem.
  2. Beslis hoe het beperkende proces gebruikt wordt. Zorg ervoor dat het beperkende proces geen tijd verspilt met het verrichten van zaken die het niet moet doen.
  3. Zorg ervoor dat alle processen aangepast worden aan het beperkende proces. Maak derhalve alle andere processen ondergeschikt aan de beperking en stel ze zo op dat de beperkende factor optimaal gebruikt wordt.
  4. Versterk of doorbreek de beperking door deze te verbeteren of door een nieuwe beperking te vinden en te verbeteren.
  5. Ga terug naar stap 1 als de beperking is opgeheven. Indien dat niet het geval is, blijf dan de stappen 2 tot 4 herhalen (continu proces).

De Theory of Constraints (TOC) kan op vele verschillende gebieden worden toegepast, waaronder productie, logistiek, projectmanagement, marketing en sales. Onderstaand enkele voorbeelden hoe de TOC wordt toegepast:

  1. Productie: Een bedrijf gebruikt TOC om de efficiëntie van zijn productielijn te verbeteren. De beperking in het systeem wordt geïdentificeerd als een machine die de productie vertraagt. Door het proces te stroomlijnen en het aantal taken dat deze machine uitvoert te verminderen, kan de productie worden verhoogd.

  2. Logistiek: Een logistiek bedrijf past TOC toe om de doorvoer van goederen door de supply chain te verbeteren. De beperking in het systeem is de opslagcapaciteit van het magazijn. Door de doorvoer te verbeteren en het magazijn efficiënter te gebruiken, kan het bedrijf de levertijden verkorten en de klanttevredenheid verhogen.

  3. Projectmanagement: Een bouwbedrijf past TOC toe om de bouw van een gebouw te versnellen. De beperking in het systeem is de beschikbaarheid van de benodigde bouwmaterialen. Door de toeleveringsketen te verbeteren en de bouwmaterialen op het juiste moment op de bouwplaats te hebben, kan het bedrijf de bouwtijd verkorten en de projectkosten verlagen.

  4. Marketing en sales: Een marketingafdeling past TOC toe om de conversieratio’s van leads naar klanten te verbeteren. De beperking in het systeem is de effectiviteit van de verkoopgesprekken. Door de verkoopgesprekken te verbeteren en de aandacht te richten op de belangrijkste behoeften van de klanten, kan het bedrijf de conversieratio’s verhogen en de omzet verhogen.

De TOC kan dus worden toegepast op verschillende gebieden en kan organisaties helpen om hun prestaties te verbeteren door de zwakste schakel in hun systeem aan te pakken.

LITERATUUR
Techt, U. (2014). Goldratt and the Theory of Constraints: The Quantum Leap in Management. Columbia University Press.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten