Artikelen

Zo kun je als manager bijdragen aan de geestelijke gezondheid van de werknemers

Als manager wil je graag dat mensen in de organisatie zich goed voelen, en dat er een werkomgeving is die bevorderlijk is voor de geestelijke gezondheid van de medewerkers. Tegelijkertijd is het van belang dat de persoonlijke integriteit en privacy van de medewerkers gerespecteerd worden. Het is lastig om hier een balans in te vinden, maar juist daarom is het zo belangrijk om geestelijke gezondheid onder de aandacht te brengen en met medewerkers te bespreken. Lees hier hoe je als manager aandacht kunt besteden aan mentale gezondheid, en zo de weg vrijmaken voor een betere geestelijke gezondheid in de hele organisatie.

Maak geestelijke gezondheid bespreekbaar

Misschien wel het grootste obstakel als het gaat om geestelijke gezondheid, is dat de kwestie gevoelig en gestigmatiseerd is. Het is daarom belangrijk dat je oefent om er op een natuurlijke manier over te praten, zodat duidelijk wordt dat iedereen het soms moeilijk heeft, en wellicht hulp van een psycholoog Almere nodig heeft. Probeer een bedrijfscultuur te creëren waarin het normaal is om regelmatig even een moment te nemen om elkaar te vragen hoe het gaat. Het zijn vaak kleine maar open en veilige gesprekken, die ertoe leiden dat werknemers zich prettig genoeg voelen om over eventuele problemen te praten. Daarnaast kunnen gesprekken over geestelijke gezondheid ook in een meer georganiseerde vorm plaatsvinden, bijvoorbeeld door in kleine groepen over het onderwerp te praten. 

Zorg voor de juiste kennis

Als manager ben je doorgaans een eerste aanspreekpunt als het gaat om de geestelijke gezondheid van medewerkers. Daarom is het van groot belang dat managers over de juiste vaardigheden beschikken om hiermee om te gaan. Met behulp van deze kennis kun je de eerste tekenen herkennen die erop duiden dat het niet goed gaat met een werknemer. Als een medewerker in korte tijd verandert, is dat bijvoorbeeld een waarschuwingssignaal. Typische signalen waar je verder op kunt letten zijn dat de werknemer zich terugtrekt uit de sociale context, meer thuiswerkt, slecht slaapt of gemakkelijker in conflicten terechtkomt. Bovendien kan met de juiste kennis worden voorkomen dat je als manager niet voorbereid bent op het omgaan met psychische ongemakken, of hier vooroordelen of een negatief beeld van hebt. Concreet kan het daarom goed zijn om een cursus of bijscholing in de geestelijke gezondheidszorg te volgen. Zo kan het management team constructief optreden wanneer een werknemer met geestelijke klachten kampt, of eventueel aanbevelen om professionele begeleiding bij bijvoorbeeld een Leeuwarden psycholoog te zoeken. 

Acute situatie

Heb je te maken met een acute situatie, bijvoorbeeld omdat een medewerker slecht nieuws krijgt, kan dit moeilijk zijn omdat dit ook bij de manager zelf gevoelens opwekt die overweldigend kunnen zijn. Het is echter belangrijk dat je als manager de persoon in crisis onder ogen durft te zien. Zo kun je een eerste belangrijke bijdrage  leveren en de persoon helpen kalmeren. Door als manager het voortouw te nemen in het bieden van eerste psychische ondersteuning, geef je niet alleen de persoon in kwestie maar de hele afdeling rust en stabiliteit.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten