De arbeidsmarkt is krapper dan ooit. Bedrijven hebben moeite om geschikt personeel te vinden én te behouden. In deze situatie is investeren in de gezondheid en vitaliteit van werknemers geen luxe, maar noodzaak. Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) kan hierin een cruciale rol spelen. Maar waarom is een PMO juist nu zo belangrijk?
Werknemers behouden: een uitdaging in 2024
In een arbeidsmarkt waar talent schaars is, staat het behoud van werknemers bovenaan de prioriteitenlijst van werkgevers. Uit onderzoek blijkt dat werknemers vaker kiezen voor een werkgever die oog heeft voor hun welzijn.
Een PMO laat zien dat je als organisatie actief investeert in de gezondheid en tevredenheid van je personeel. Dit zorgt voor meer loyaliteit en minder verloop, iets wat in deze krappe arbeidsmarkt goud waard is.
Gezonde werknemers zijn productieve werknemers
Werkdruk, stress en langdurig ziekteverzuim zijn problemen die veel organisaties raken. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de gezondheid van werknemers, maar ook voor de productiviteit van een bedrijf.
In deze tijd waarin vacatures moeilijk worden ingevuld, kunnen bedrijven zich een hoog ziekteverzuim simpelweg niet permitteren. Een PMO helpt om gezondheidsrisico’s vroegtijdig te signaleren, zodat werknemers fitter en energieker blijven.
Werkgevers vragen zich vaak af: is een preventief medisch onderzoek verplicht? Volgens de Arbowet moeten bedrijven hun werknemers de mogelijkheid bieden om deel te nemen aan een PMO, met als doel gezondheidsproblemen te voorkomen en duurzame inzetbaarheid te vergroten.
Preventie als concurrentievoordeel
Ook bieden dit soort tijdige medische onderzoeken werkgevers inzicht in belangrijke thema’s zoals stress, werkdruk en fysieke klachten binnen hun organisatie. Met deze informatie kunnen bedrijven gerichte stappen zetten, zoals het aanpassen van werkplekken of het implementeren van flexibele werktijden.
Door actief te werken aan het welzijn van werknemers, creëren organisaties een aantrekkelijke werkomgeving die talent niet alleen aantrekt, maar ook behoudt.
Kosten besparen door slim te investeren
Het organiseren van een PMO lijkt misschien een kostenpost, maar het is een investering die zichzelf dik terugverdient. Een zieke werknemer kost al gauw 100 tot 400 euro per dag.
Bovendien kan een goede gezondheidscultuur leiden tot een lager personeelsverloop, wat dure wervings- en inwerktrajecten voorkomt.
Gezondheid als middelpunt
Gezondheid en welzijn worden steeds belangrijker in het bedrijfsleven. Werknemers willen werken bij organisaties die hen serieus nemen en ondersteunen. Met een PMO kun je als werkgever niet alleen inspelen op de behoeften van je personeel, maar ook bouwen aan een toekomstbestendige organisatie. Wil je meer weten, bezoek dan even Vital Solutions!
Reageer op dit bericht