Artikelen

De belangrijkste ontwikkelingen rondom financiën voor zzp’ers

Zit je eraan te denken om dit jaar zzp’er te worden, of wil je juist zzp’er blijven? Dan is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen rondom de financiën voor zzp’ers. Met het oog op de belastingen zijn er weer een aantal zaken veranderd en bovendien verandert er ook het een en ander in de wet- en regelgeving. Dat is in sommige gevallen zo vergaand, dat de zzp’er gedwongen wordt om in loondienst te treden bij de opdrachtgevers.

Veranderingen voor zzp’ers

Bij het ondernemerschap hoort een groot aantal verantwoordelijkheden. Zo is onder meer de pensioenopbouw voor zzp’er erg belangrijk, want hiervoor ben je volledig zelf verantwoordelijk. Verder kun je rekening houden met een bezoekje van de Belastingdienst in verband met het opheffen van het handhavingsmoratorium rondom de Wet DBA. Daarnaast worden de regels voor de Kleineondernemersregeling aangepast en kunnen we wellicht binnenkort al een verplicht minimumtarief verwachten.

Pensioenopbouw voor zzp’ers

Vanaf 2023 is de nieuwe pensioenwet ingegaan en dat heeft ook voor zzp’ers gevolgen. Als ondernemer is het belangrijk om te weten dat je zelf je pensioen op moet bouwen. Ondertussen is pensioen opbouwen voor zzp’ers nog steeds niet verplicht, maar je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Op die manier hoef je maandelijks minder geld opzij te zetten, vergeleken met de situatie waarbij je op je 40e of 50e nog moet beginnen met het opbouwen van pensioen.

Dankzij het nieuwe pensioenstelsel krijg je als ondernemer de kans om op een voordelige manier, meer geld fiscaal opzij te zetten. Verder kun je de reserveringsruimte langer gebruiken. En er is nog een wetsvoorstel waarbij je mogelijk in de toekomst 10 procent van je pensioen in één keer mag uitkeren. Ten slotte is het ook mogelijk om je aan te sluiten bij een pensioenfonds.

Handhaving schijnzelfstandigheid

Eén van de belangrijkste wijzigingen is het opheffen van het handhavingsmoratorium op de Wet DBA per 1 januari 2025. Toen de wet in 2016 werd ingevoerd, leidde dat tot veel weerstand. Het toenmalige kabinet besloot de wet voorlopig niet te handhaven. Het zogenaamde moratorium heeft langer dan acht jaar geduurd. Nu het nieuwe kabinet Schoof-I er zit, is besloten om weer volledig te gaan handhaven. De Belastingdienst gaat controleren voor de loonheffingen of de manier waarop de zzp’er voor zijn opdrachtgever werkt, niet beter past bij loondienst. Ondernemers krijgen dan ten onrechte ondernemersvoordelen op hun Belastingen. Daarom kun je vanaf 2026 een boete krijgen, want 2025 is een overgangsjaar dat wordt gezien als een jaar van ‘zachte landing’. Verder bieden modelovereenkomsten geen garanties meer en er komt mogelijk in 2026 een nieuwe wet bij, de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties (VBAR). Daarin zullen onder meer strenge voorwaarden voor zzp-werk staan, en er zal een minimumtarief worden ingevoerd. Dat tarief zou op minimaal 32 euro per uur moeten liggen. De Tweede Kamer en Eerste Kamer moeten er nog wel over stemmen. Opgelet: je bedrijf omvormen in een BV heeft geen zin, want de Belastingdienst kijkt hoe er in de praktijk gewerkt wordt.

Veranderingen Kleineondernemersregeling (KOR)

Verder is de Kleineondernemersregeling (KOR) aangepast. Je komt ervoor in aanmerking als je minder dan 20.000 euro per jaar aan omzet draait. Je krijgt dan een vrijstelling voor de omzetbelasting en hoeft geen btw in rekening te brengen. Verder mag je ook geen btw aftrekken. Eerder moest je er minimaal 3 jaar aan deelnemen, maar die eis is vervallen. Bovendien mag je je op elk moment weer afmelden voor de KOR, als je wel zeker weet dat je omzet boven de 20.000 euro uit gaat komen.

Verder is er ook een kleineondernemersregeling in de EU, de EU-KOR. Dit is nieuw. Je kunt dan ook in andere EU-landen gebruikmaken van de daar geldende KOR. Wil je gebruikmaken van de EU-KOR, dan moet je hoofdvestiging wel in Nederland zijn gevestigd. De maximale jaaromzet is 100.000 euro. Verder moeten de deelnemers zich houden aan de omzetgrens van het EU-land waar ze de vrijstelling voor aanvragen. In Nederland is dat dus 20.000 euro.

Veranderingen ter zake de belastingen

En dan nog een stukje over belastingen, want ook daar is weer flink aan gesleuteld. De overheid wil het zzp-schap zoveel mogelijk ontmoedigen en dat is ook terug te zien aan de aftrekposten. De Mkb-winstvrijstelling is nu gedaald van 13,31 procent naar 12,7 procent. Daardoor is de belastbare winst hoger.

Verder mag je ook nog eens minder zelfstandigenaftrek toepassen: van 3.750 naar 2.470 euro. Er is ook nog goed nieuws, want de arbeidskorting gaat wel omhoog van 5.532 naar 5.599 euro.

Ten slotte wordt de Inkomstenbelasting in box 1 uitgebreid met nog een schijf. Tot 38.441 euro betaal je 35,82 procent belasting. In schijf twee betaal je tussen de 38.441 en 76.817 euro, precies 37.48 procent belasting. De derde schijf is voor inkomen boven de 76.817 euro. Je betaalt dan 49,5 procent belasting.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten