Cryptovaluta, de Nederlandse vertaling van crypto currency, betreft een verzamelnaam voor online-uitwisselbare betalingsmiddelen welke gebruik maken van cryptographic technologieën teneinde transacties te beschermen en de creatie van nieuwe eenheden te beheren.
De technologie is gebaseerd op de blockchain, inhoudende een systeem waarin deelnemers, peer-to-peer, onderling controleren en verantwoording afleggen, zonder centrale entiteit als noodzaak.
Het systeem kan als transparant worden aangemerkt, in zoverre dat de hoeveel cryptomunten die zich op een bepaald adres bevinden is in te zien, echter de beheerder ervan volstrekt anoniem is. Exact deze anonimiteit en decentraliteit is het wat maakt dat de technologie zowel geprezen als bekritiseerd wordt.
Cryptovaluta dienen beschouwd te worden als erkend online betaalmiddel en zodoende worden gereguleerd. In 2014 heeft in de Verenigde Staten een rechtszaak plaatsgevonden, waarbij de crypotovaluta officieel erkend is en moet worden beschouwd als “money” of “funds”.
Reden hiertoe betreft dat cryptovaluta: (1) eenvoudig aangeschaft kan worden in ruil voor gebruikelijke valuta, (2) het een waarde vertegenwoordigd en (3) gebruikt wordt voor financiële transacties.
De genoemde drietal kenmerken classificeert cryptovaluta daarmee als officieel valuta.
Cryptovaluta zijn derhalve een erkend betaalmiddel, echter hebben zij, evenals traditionele moderne valuta, geen intrinsieke waarde of gebruiksnut. De waardes van zowel traditionele- als cryptovaluta zijn volledig afhankelijk van de vraag, die vervolgens beïnvloed wordt door het vertrouwen in de stabiliteit en duurzaamheid van het betaalmiddel, in combinatie met de staat van economische zone waarmee de valuta geassocieerd wordt, en daarmee aantrekkelijkheid van de valuta voor buitenlandse investeerders.
Het deel van de stabiliteit van de economische zone is bij cryptovaluta niet aan de orde, gegeven dat het onafhankelijk, mondiale betaalmiddelen zijn, echter is het in andere vorm aanwezig, namelijk in de mate van vertrouwen in de stabiliteit van het cryptographic systeem.
De waarde van cryptovaluta wordt daarnaast ook in grote mate bepaald door de potentiële appreciatie van het bezit ervan, in hogere mate dan dit het geval is bij traditionele valuta.
Speculeren op toekomstige stijging van waarde is een voorname oorzaak voor de hoge waarde van de Bitcoin en andere grote cryptovaluta. Hoewel er zeker sprake is van speculatie op traditionele valuta, zijn deze door statelijke regulatie aanzienlijk minder volatiel en vereisen derhalve een hogere investering om dezelfde hoeveelheid winst te kunnen maken en om die reden minder aantrekkelijk zijn voor investeerders dan cryptovaluta. Toch is het gebrek aan intrinsieke waarde bij cryptovaluta problematischer dan bij traditionele moderne valuta, omdat de waarde van de laatstgenoemde deels gestabiliseerd zijn door de overheden die verantwoordelijk zijn voor de valuta, door middel van het kopen en verkopen van vreemde valuta en het beheren van rentestanden.
Reageer op dit bericht