D Wiki

DCF Valuation Modeling

DCF Valuation Modeling is een methode voor het bepalen van de waarde van een bedrijf of investering door middel van het berekenen van de netto contante waarde (NCW) van de toekomstige kasstromen. DCF staat voor “Discounted Cash Flow”.

Het DCF-model gaat uit van de veronderstelling dat de waarde van een bedrijf of investering gelijk is aan de contante waarde van alle toekomstige kasstromen die ermee gemoeid zijn. Het model houdt rekening met de tijdswaarde van geld, wat betekent dat toekomstige kasstromen worden verminderd met een disconteringsvoet om hun waarde in het heden te bepalen.

Het proces van het bouwen van een DCF Valuation Model omvat het verzamelen van financiële gegevens, zoals historische financiële gegevens, prognoses van toekomstige kasstromen en informatie over de branche en de markt. Vervolgens worden deze gegevens gebruikt om het model te bouwen, dat meestal wordt gedaan in een spreadsheetprogramma zoals Excel.

Het DCF-model is gebaseerd op vele aannames en kan gevoelig zijn voor veranderingen in de veronderstellingen. Het model kan ook complex zijn en kan meerdere jaren van prognoses omvatten, wat betekent dat het onderhevig kan zijn aan onzekerheid. Desondanks is DCF Valuation Modeling een belangrijke methode voor financiële analyse en wordt het veel gebruikt in investeringsbankieren, bedrijfsfinanciering en private equity.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten