Artikelen

De vraag naar Interim management is groot

Wellicht bevindt je bedrijf zich op dit moment in een cruciale fase. Je product- of dienstenportefeuille is waarschijnlijk up-to-date en kan het zelfs zijn dat je voor loopt op dat van je concurrentie. Dan is het nu de tijd om je slag te slaan. Je kent de behoeftes van je afnemers en je weet hoe je daar goed op in kunt spelen. Hopelijk ga je de komende tijd veel rendement uit je bedrijfsactiviteiten halen. Tenminste, als je daarvoor voldoende gekwalificeerd personeel kunt vinden. Heb je eenmaal genoeg gemotiveerde medewerkers, dan moeten ze ook worden aangestuurd. Heb je de juiste managers in huis? Helaas is dat gezien de huidige arbeidsmarkt nog een hele kunst. Misschien is daarom interim management een oplossing voor je dringende concrete vraagstukken.

Structurele personeelstekorten, we moeten ermee leren leven

De demografische ontwikkelingen zijn niet geheel in je voordeel. Nederland is momenteel een land met een hoge mate aan vergrijzing en nijpende personeelstekorten in vrijwel alle sectoren. Dat betekent dat jij en veel andere ondernemers concurreren op een steeds krapper wordende personeelsmarkt, waarin werknemers hogere eisen aan hun arbeidsbetrekking gaan stellen. Ook loop je continu het gevaar dat gekwalificeerd personeel weggekocht wordt door bedrijven in of buiten je sector. Als je je personeelsbestand niet tijdig aanvult met nieuwe mensen, loop je de kans dat je medewerkers te veel moeten doen in te korte tijd. Dit kan een hoger arbeidsverzuim tot gevolg hebben, waardoor de continuïteit van je bedrijfsactiviteiten onder druk komt te staan. Personeelstekorten ervaren we niet alleen op uitvoerend niveau, maar ook in de diverse managementlagen.

De vraag naar interim management neemt toe

Een goede manager is moeilijk te vinden. Vaak zijn goede managers afkomstig uit de eigen organisatie, of je gaat op zoek naar ervaren leidinggevenden via een streng werving- en selectieproces. Het kan echter ook zijn dat je tijdelijk extra managers nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat een aantal managers uitgevallen zijn, om diverse redenen. Dan is interim management een oplossing. Ervaren interim managers passen zich snel aan en ook al komen ze niet uit je branche, ze weten de noodzakelijke kennis zich snel eigen te maken. Nu de hele personeelsketen onder druk is komen te staan, is het te verwachten dat er ook een toenemende vraag naar interim management is. Deze toegenomen vraag constateren we inderdaad. 

Hoe vind je de juiste kandidaten voor interim management?

Als je bedrijf een interim manager nodig heeft, zit er maar al te vaak spoed achter. Heeft je HR-afdeling een uitgebreid netwerk aan interim managers die snel in te schakelen zijn? In veel gevallen, zeker als je iemand zoekt die ervaren is in het begeleiden van veranderingsprocessen, is je netwerk beperkt. Daarnaast zijn er door de toegenomen vraag naar interim management veel kapers op de kust. Dan kan het slim zijn om zaken te doen met een betrouwbaar interim executive search bureau. Kies dan voor een bureau met veel ervaring op het gebied van executive search en interim search, met een aantal duidelijke voordelen.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten