D Wiki

Debt Equity Swap

Een “debt-equity swap” (schuld-aandelenruil) betreft een financiële transactie waarbij een bedrijf zijn bestaande schulden omzet in aandelen. Dit wordt vaak gedaan om de schuldenlast van een bedrijf te verminderen en de kapitaalstructuur te herstructureren. 

Een schuld-aandelenruil vindt doorgaangs plaats wanneer een bedrijf in financiële problemen verkeert en moeite heeft om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen, zoals leningen en obligaties. In plaats van geld te gebruiken om de schulden af te betalen, biedt het bedrijf zijn schuldeisers aandelen in ruil voor de schuld die ze aan het bedrijf verschuldigd zijn. Hierdoor wordt de schuld van het bedrijf verminderd en worden de schuldeisers mede-eigenaars van het bedrijf.

Voorbeelden:

  1. Bedrijfsreorganisatie: Stel dat een bedrijf zich in financiële moeilijkheden bevindt en een aanzienlijke schuld heeft uitstaan bij banken of obligatiehouders. In plaats van de schulden terug te betalen, kan het bedrijf overeenkomen om een bepaald percentage van zijn schulden om te zetten in nieuwe aandelen. Hierdoor wordt de schuldenlast van het bedrijf verminderd, en de schuldeisers worden eigenaren van een deel van het bedrijf.

  2. Start-upfinanciering: Een nieuw bedrijf met beperkte financiële middelen kan schuld-aandelenruil gebruiken om investeerders aan te trekken. In plaats van leningen af te sluiten, kunnen investeerders overeenkomen om geld te investeren in ruil voor aandelen in het bedrijf. Dit kan helpen bij het aantrekken van kapitaal zonder de last van directe schulden.

  3. Redding van een failliet bedrijf: Wanneer een bedrijf op de rand van faillissement staat, kunnen schuldeisers ermee instemmen om een deel van de schulden om te zetten in aandelen om het bedrijf te redden. Dit kan het bedrijf een kans bieden om te herstellen en tegelijkertijd de schuldenlast te verminderen.

Het is belangrijk op te merken dat een schuld-aandelenruil niet altijd een ideale oplossing is en kan leiden tot verwatering van de belangen van bestaande aandeelhouders. Het is een complexe financiële transactie die zorgvuldig moet worden overwogen en onderhandeld tussen de betrokken partijen.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten