J Wiki

Jevons-paradox

Het Jevons-paradox, genoemd naar de 19e-eeuwse Britse econoom William Stanley Jevons, verwijst naar het fenomeen waarbij een toename in de efficiëntie van het gebruik van een hulpbron leidt tot een toename van het totale verbruik van die hulpbron, in plaats van een afname zoals je misschien zou verwachten. Met andere woorden, als mensen erin slagen om efficiënter om te gaan met een bepaalde hulpbron, zullen ze vaak meer van die hulpbron gaan gebruiken in plaats van minder.

Dit paradoxale verschijnsel kan worden verklaard door verschillende factoren, waaronder:

  1. Rebound-effect: Wanneer de kosten van het gebruik van een hulpbron dalen als gevolg van efficiëntere technologieën, kunnen mensen geneigd zijn om meer van die hulpbron te gebruiken, omdat het goedkoper wordt.

  2. Toegenomen vraag: Efficiëntere technologieën kunnen nieuwe toepassingen mogelijk maken en nieuwe markten creëren, waardoor de vraag naar de hulpbron toeneemt.

  3. Verbeterde levensstandaard: Efficiëntere hulpbronnen kunnen leiden tot economische groei en een verbeterde levensstandaard, waardoor mensen meer middelen tot hun beschikking hebben en dus meer van die hulpbron gaan gebruiken.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten