Artikelen

Digital Nomad: Wat is uw fiscale residentie?

Als Digitale Nomad, brengt u de meeste tijd buiten uw thuisland door. Deze levensstijl biedt u vele vrijheden, echter kunnen fiscale wet- en regelgeving in dit licht complex en verwarrend zijn. Ook kunt u hierdoor onnodig veel extra kosten maken, zoals bijvoorbeeld het teveel betalen van belasting. Uw fiscale residentie is in deze dan ook een cruciale factor in het beheren van uw (belasting)verplichtingen. Het kan tevens een uitdaging zijn om te bepalen welk land u zicht wilt gaan vestigen en derhalve waar u zich fiscaal wenst te vestingen. Dit is waar Global Nomad Solutions (GNS) kan geheel vrijblijvend bij kan helpen.  

Wat is fiscale residentie?

Fiscale residentie verwijst naar het land waar u wordt belast als natuurlijk persoon over uw wereldwijde inkomen en waar u aan de belastingwetgeving van dat land moet voldoen. Elk land heeft zijn eigen regels om te bepalen wie als fiscale inwoner wordt beschouwd. Het kan afhankelijk zijn van factoren zoals het aantal dagen dat u in het land verblijft, uw economische activiteiten en uw gezinsomstandigheden.

Fiscale Residentie: uitdagingen voor Digital Nomads

Voor digitale nomaden kan het bepalen van fiscale residentie een complex vraagstuk zijn. Omdat u vaak in verschillende landen verblijft en geen vast verblijf hebt, kan het lastig zijn om te bepalen waar u als fiscale inwoner wordt beschouwd. Daarbij komt dat sommige landen belastingvoordelen bieden aan buitenlandse werknemers of zelfstandigen, wat uw beslissing nog moeilijker maakt. Het is van cruciaal belang om de juiste stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat u voldoet aan de wetten van het juiste land en niet te maken krijgt met onverwachte belastingproblemen.

Hoe Global Nomad Solutions kan helpen

Global Nomad Solutions begrijpt de complexiteit van de praktijk waar digitale nomaden mee te maken krijgen en biedt concrete  oplossingen om uw belastingverplichtingen te optimaliseren. Onderstaand enkele manieren waarop GNS u kan helpen:

 1. Expertise op het gebied van internationale belasting(en)
  GNS heeft een team van experts die vertrouwd zijn met de belastingwetten van verschillende landen. Ze kunnen uw situatie beoordelen, rekening houdend met uw reispatroon, inkomen en andere relevante factoren, om vast te stellen waar u het beste als fiscale inwoner kunt worden beschouwd alsmede hoe dat gerealiseerd kan worden.

 2. Advies over fiscale planning
  Op basis van uitgebreide kennis kan GNS u begeleiden bij fiscale planning om uw belastingverplichtingen te optimaliseren. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat u zich registreert als fiscaal inwoner in een land met gunstige belastingtarieven of dat u gebruik maakt van dubbelbelastingverdragen om dubbele belasting te voorkomen.

 3. Naleving van wet-en regelgeving
  GNS zorgt ervoor dat u voldoet aan alle vereisten en deadlines voor belastingaangiften en betalingen in het juiste land.
  Dit voorkomt problemen met onder andere de belastingdienst en mogelijke boetes als gevolg van onjuiste naleving.

 4. Structurering van onderneming
  Als u als digitale nomade een eigen bedrijf heeft, kan GNS u adviseren over de optimale bedrijfsstructuur om belastingefficiëntie te bereiken. GNS kan u helpen bij het oprichten van bedrijven in landen met gunstige fiscale omstandigheden.

 5. Ondersteuning bij financiële vraagstukken
  Naast belastingadvies kan GNS u helpen bij andere financiële vraagstukken die van belang zijn voor digitale nomaden, zoals valutaomzettingen, internationale betalingen, pensioenplanning en dergelijke.

Kortom, fiscale residentie kan een gecompliceerd aspect zijn voor digitale nomaden, maar met de hulp van Global Nomad Solutions kunt u uw belastingverplichtingen optimaliseren en uw financiën effectief en efficiënt voor u inregelen.
Door samen te werken met experts op het gebied van internationale belastingen, kunt u met vertrouwen blijven genieten van uw avontuurlijke levensstijl terwijl u uw financiële zaken op orde houdt.
Weten hoe GNS u precies kan helpen op basis van uw situatie? Maak dan gebruik van de quickscan.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten