D Wiki

Duivelsdriehoek

Het begrip “duivelsdriehoek” in de context van projectmanagement verwijst naar de uitdaging van het evenwicht houden tussen de drie belangrijkste beperkende factoren: functionaliteit, tijd en geld. Het is vergelijkbaar met de “Projectdriehoek” of “IJzeren Driehoek”.
Onderstaand een beknopte uitleg van hoe deze concepten met elkaar verbonden zijn:

 1. Functionaliteit:

  • Dit verwijst naar de kenmerken, specificaties en prestaties van het eindproduct. Het bepaalt wat het project uiteindelijk zal opleveren en welke doelen het moet bereiken.
  • In de duivelsdriehoek vertegenwoordigt functionaliteit de kwaliteit en omvang van wat wordt geleverd. Vaak willen projectteams meer functionaliteit toevoegen om aan de behoeften van belanghebbenden te voldoen, maar dit kan de tijd en kosten van het project beïnvloeden.
 2. Tijd:

  • Tijd verwijst naar de hoeveelheid tijd die beschikbaar is om het project te voltooien. Het omvat planning, deadlines en tijdsbeheer.
  • In de duivelsdriehoek vertegenwoordigt tijd de snelheid waarmee het project moet worden afgerond. Druk om strakke deadlines te halen kan leiden tot het verminderen van de functionaliteit (kwaliteit) of het verhogen van de kosten.
 3. Geld:

  • Geld vertegenwoordigt het beschikbare budget voor het project. Het omvat alle financiële middelen die nodig zijn om het project te financieren, inclusief arbeidskosten, materiële kosten en andere uitgaven.
  • In de duivelsdriehoek vertegenwoordigt geld de kosten van het project. Het streven naar lagere kosten kan leiden tot het verminderen van de functionaliteit of het verlengen van de tijdlijn.

De uitdaging ligt in het feit dat veranderingen in een van deze drie factoren vaak invloed hebben op de andere twee. Bijvoorbeeld, het toevoegen van extra functionaliteit kan de kosten verhogen en de tijdlijn verlengen. Het proberen om het project sneller af te ronden, kan de kosten verhogen of de functionaliteit verminderen. Effectief projectmanagement vereist het begrijpen van deze dynamiek en het vinden van een evenwicht tussen functionaliteit, tijd en geld om succesvolle projectresultaten te behalen binnen de gestelde beperkingen.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten