E Wiki

Earn-out

Een earn-out is een financiële regeling die vaak wordt gebruikt bij de verkoop van een bedrijf. Het is een contractuele bepaling waarbij de uiteindelijke verkoopprijs van het bedrijf afhankelijk is van het behalen van bepaalde prestatiedoelstellingen of financiële resultaten na de verkoop.

Bij een earn-out wordt een deel van de koopprijs van het bedrijf vastgesteld op het moment van de verkoop. Het resterende bedrag wordt dan uitgesteld en is afhankelijk van het behalen van vooraf overeengekomen prestatiedoelstellingen, zoals omzet, winst of klantbehoud, gedurende een bepaalde periode na de verkoop. Als de doelstellingen worden behaald, wordt het resterende bedrag betaald aan de verkoper. Als de doelstellingen niet worden gehaald, kan het resterende bedrag worden verminderd of helemaal niet worden betaald.

Earn-outs worden vaak gebruikt wanneer er een verschil van mening is over de waarde van het bedrijf tussen de koper en de verkoper. Het stelt de verkoper in staat om een hogere prijs te verkrijgen als de toekomstige prestaties van het bedrijf goed zijn, terwijl de koper het risico kan beperken door een deel van de betaling afhankelijk te maken van deze prestaties.

Het is belangrijk om een earn-out zorgvuldig te structureren, inclusief het definiëren van meetbare doelstellingen en het opstellen van duidelijke contractuele afspraken om eventuele geschillen te voorkomen.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten