F Wiki

Feeder fondsen

Feeder fondsen betreffen een type beleggingsfonds dat wordt ingezet om geld te verzamelen van beleggers en dat vervolgens dat geld investeert in een ander, meestal groter beleggingsfonds, welke doorgaans wordt beheerd door dezelfde beleggingsbeheerder. Deze structuur wordt vaak gebruikt bij internationale beleggingsfondsen, waarbij beleggers uit verschillende landen willen investeren in een gemeenschappelijk fonds, maar waarbij fiscale, wettelijke of andere beperkingen de rechtstreekse investering in dat fonds bemoeilijken.

Hoe het doorgaans werkt

  1. Feederfonds: Het feederfonds is het fonds waarin beleggers hun geld storten. Dit fonds is meestal gevestigd in hetzelfde land als de beleggers en voldoet aan de lokale regelgeving en fiscale vereisten.

  2. Masterfonds: Het feederfonds investeert het ingezamelde geld in een ander fonds, het zogenaamde masterfonds. Dit masterfonds kan zich elders bevinden en is meestal het fonds waarin de beleggingsbeheerder actief belegt.

  3. Beheer door één entiteit: Hoewel er twee afzonderlijke fondsen zijn (het feederfonds en het masterfonds), worden ze vaak beheerd door dezelfde beleggingsbeheerder of dezelfde beleggingsmaatschappij. Dit zorgt voor consistente beleggingsstrategieën en management.

Feeder fondsen hebben enkele voordelen, zoals het vergemakkelijken van internationale investeringen voor beleggers en het verminderen van complexiteit aangaande belastingen en regelgeving. Ze kunnen ook worden gebruikt om verschillende klassen van beleggers te bedienen, zoals institutionele beleggers en particuliere beleggers, met verschillende fiscale en wettelijke behoeften.

Het is belangrijk op te merken dat de specifieke structuur en werking van feeder fondsen kunnen variëren afhankelijk van de jurisdictie, regelgeving en beleggingsdoelstellingen. Beleggers die overwegen te investeren in een feeder fonds wordt aanbevolen grondig onderzoek te verrichten én te begrijpen hoe het fonds is gestructureerd alsmede hoe het belegt wordt voordat ze hun geld investeren.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten