B Wiki

Buy-and-build

Een “buy-and-build” betreft een strategie die veelal wordt ingezet binnen de private equity en bedrijfsovernames. Het verwijst concreet naar het proces waarbij een investeringsmaatschappij (private equity-firma) een bestaand bedrijf (het “platformbedrijf”) koopt en vervolgens dit platformbedrijf gebruikt als basis om verdere overnames te plegen van andere bedrijven in dezelfde sector of branche. Het doel van deze strategie is om een grotere en meer diverse portefeuille van bedrijven op te bouwen onder de paraplu van het platformbedrijf, en vervolgens synergieën te creëren, operationele efficiëntie te verbeteren en uiteindelijk de waarde van de gehele portefeuille te vergroten.

Hoe ziet het buy-and-build-proces eruit?

  1. Acquisitie van het platformbedrijf: De investeringsmaatschappij koopt een bestaand bedrijf met sterke fundamentals en groeipotentieel. Dit bedrijf fungeert als de basis (het platform) voor verdere overnames.
  2. Identificatie van doelwitbedrijven: De investeringsmaatschappij identificeert andere bedrijven in dezelfde branche die complementair zijn aan het platformbedrijf en die mogelijk synergieën kunnen opleveren.
  3. Overnames van doelwitbedrijven: De investeringsmaatschappij voert overnames uit van deze doelwitbedrijven. Deze overnames kunnen op verschillende manieren worden gefinancierd, zoals met eigen kapitaal, leningen of een combinatie van beide.
  4. Integratie en synergieën: Na de overnames worden de doelwitbedrijven geïntegreerd in het platformbedrijf. De investeringsmaatschappij streeft naar operationele efficiëntie en kostenbesparingen door synergieën te realiseren tussen de verschillende bedrijven in de portefeuille. Dit kan onder andere betrekking hebben op het delen van resources, het stroomlijnen van processen en het verbeteren van de algehele bedrijfsprestaties.
  5. Waardecreatie: Door de schaalvoordelen en efficiëntieverbeteringen kan de investeringsmaatschappij de waarde van de gehele portefeuille vergroten. Dit kan leiden tot een verhoogde verkoopwaarde wanneer de gehele portefeuille in de toekomst wordt verkocht of naar de beurs wordt gebracht.

De buy-and-build-strategie vereist vaak aanzienlijke expertise in bedrijfsbeheer en financiën, evenals een grondige kennis van de betreffende sector. Het is een populaire strategie in private equity omdat het investeerders de mogelijkheid biedt om groei en waardecreatie te realiseren door middel van actieve betrokkenheid en consolidatie binnen een specifieke branche.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten