Studies

Fraudespecialist – Certified Fraud Examiner (Post HBO)

Organisaties kunnen te maken krijgen met fraude. Het kan raadzaam zijn om aandacht te besteden aan het voorkomen van fraude. Met een Certified Fraud Examiner binnen uw organisatie toont u aan dat u serieus aandacht besteed aan de fraude problematiek en het voorkomen hiervan. Tijdens deze opleiding krijgt u diepgaande kennis over fraudepreventie, fraudeopsporing en fraudeonderzoek. De Certified Fraud Examiner (CFE) opleiding is onderdeel van de ACFE, de grootste internationale anti-fraude organisatie.

Onderwerpen

  • Hoe verzamelt u informatie over mogelijke fraude?
  • Hoe stelt u gedegen verslaggeving op van uw bevindingen?
  • Welke wet- en regelgeving is er rondom fraude?
  • Wat is de vertaalslag naar de Europese wet- en regelgeving en mentaliteit?
  • Wat zijn frauduleuze financiële transacties binnen accounting?
  • Waarom plegen mensen fraude en hoe kan u dit voorkomen?
  • Wat zijn elementen van identiteitsfraude?
  • Wat is de Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) code of professional ethics?
  • Hoe bereidt u zich optimaal voor op het Certified Fraud Examiner examen?

Resultaat

Na afloop van de opleiding bent u bekend met fraude preventie, fraude opsporing en fraude onderzoek binnen uw organisatie. U begrijpt hoe u onderzoek kan doen naar mogelijke fraude, d.m.v. interview technieken, verzamelen van data aan de hand van publieke informatie en het rapporteren van u bevindingen. U bent in staat om de vele juridische gevolgen van het uitvoeren van fraudeonderzoeken te herkennen. Daarnaast bent u in staat de juiste controlemechanismen in uw organisatie in te zetten om ethisch gedrag te bewerkstelligen. U begrijpt waarom mensen fraude plegen en weet welke mechanismen er zijn om fraude te voorkomen. Tot slot heeft u kennis over de oorzaken van misdaden, witte boordencriminaliteit en de ACFE code of professional ethics. 

Inhoud van de opleiding

Deze opleiding duurt 5 dagen en omvat 10 colleges. U volgt de cursus met 10-15 deelnemers op locatie. 

Dag 1: Onderzoeken (college 1 en 2)
Tijdens deze dag starten we met de basis. U leert hoe u onderzoek kan doen naar mogelijke fraude. U krijgt kennis en inzicht van interview technieken, afnemen van verklaringen, vergaren van informatie vanuit publiek toegankelijke informatiebronnen, het opsporen van illegale transacties  en het opstellen van gedegen rapportages.  Verder wordt er dieper ingegaan op het effect en de opsporing van misleiding. U sluit de eerste dag af met het bestuderen van alle basisvereisten en toetsingsprincipes van het CFE examen van de ACFE.

Dag 2: Wetgeving (college 3 en 4)
Tijdens deze dag leert u alles over de verschillende definities van fraude en corruptie. Wat zijn de belangrijkste juridische gevolgen van het uitvoeren van fraudeonderzoeken? U verwerft tal van nieuwe pragmatische inzichten en tips over straf- en burgerlijk recht, regels rondom bewijsvoering en rechten van de beklaagde en aanklager. Er wordt specifiek stilgestaan bij de rol van getuigenverklaringen. U sluit de dag af met een oefening waarin een praktijkvoorbeeld centraal staat.

Dag 3: Financiële transacties en fraude (college 5 en 6)
Tijdens deze dag krijgt u nieuwe kennis en inzichten over verschillende soorten van fraude die bij financiële transacties in de boekhouding plaatsvinden. We bespreken ook de formele en informele bestuur mechanismen. U bouwt basiskennis op over accounting en audit theorieën. Verder leert u wat identiteitsdiefstal is en hoe u dit kunt herkennen. We behandelen cruciale onderwerpen met betrekking tot interne controle om fraude te detecteren. Tot slot oefent u de ACFE examenvragen en ontvangt u direct feedback op onjuist beantwoorde vragen. Zo bent u optimaal voorbereid op het examen.

Dag 4 en 5: Fraude voorkomen (college 7 t/m 10) 
Tijdens deze dagen leert u waarom mensen fraude plechten en wat u kunt doen om het te voorkomen. U wordt bijgespijkerd over alle ins en outs van de oorzaken van de misdaden, witte boorden criminaliteit, beroepsfraude, identiteitsdiefstal en risico beoordeling bij fraude. U leert wat de laatste trends zijn op het gebied van ACFE-code voor beroepsethiek. Ook deze dag oefenen we weer met examenvragen zodat uw slaagkansen aanzienlijk worden vergroot.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?
De opleiding Certified Fraud Examiner is bedoeld voor professionals die hun kennis op het gebied van fraudebestrijding willen vergroten. De achtergrond van de deelnemers is zeer divers: fraude managers, fraude analisten/specialisten, audit- of compliance functionarissen, controllers, in- en externe (forensisch) accountants, hoofd administratie, risk/insurance managers, in- en externe juridisch adviseurs, belastingadviseurs, security en privacy managers. Doorgaans hebben onze deelnemers minimaal vier jaar relevante werkervaring en een HBO- werk- en denkniveau. In principe staat het iedereen vrij om deel te nemen, onze ervaring is echter dat het optimale leerresultaat ligt bij een ruimere werkervaring. Specifieke voorkennis is niet nodig om succesvol deel te nemen aan deze opleiding.

Ik heb vragen die hier niet worden beantwoord
Indien u vragen hebt, kunt u contact met ons opgenomen. Ook kunt u uw contactgegevens achterlaten en wij zullen u dan zo snel mogelijk contacteren. Het gesprek zal confidentieel worden behandeld.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten