Internationaal Kennisbank

Freelance-licentie(s) in Dubai

Een freelance-licentie in Dubai verwijst naar een formele machtiging die het individu toestaat om legaal als zelfstandige te werken in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Deze vergunning verleent derhalve niet-burgers het recht om freelance-activiteiten uit te voeren binnen de VAE,  mits ze voldoen aan specifieke criteria en de daarvoor bestemde voorschriften volgen. Afhankelijk van het type vergunning of visum dat wordt verkregen, kunnen zelfstandigen werken in verschillende sectoren zoals media, onderwijs, design en dergelijke. Opgemerkt moet worden dat de voorwaarden die verbonden zijn aan freelance-licenties alsmede de kosten doorlopend onderhevig zijn aan wijzigingen. Ook worden hier specifieke freezones aan toegewezen.

Welke freelance-licenties zijn er?

Er kunnen een aantal freelance-licenties worden geduid:

 1. Freelance Work Permit
  Deze licentie kan worden aangevraagd zonder dat hier een bedrijf voor hoeft te worden opgericht.
 2. Investor/Freelance Visa
  Deze licentie wordt afgegeven wanneer een bedrijf door de freelancer wordt opgericht in een freezone
 3. Media Freelancer Visa
  Deze licentie is uitsluitend bedoeld voor professionals in de media
 4. Dubai Virtual Company Licence
  Deze licentie is voornamelijk bedoeld voor professionals die digitale aanwezigheid in de VAE willen realiseren maar geen kantoor wensen.
 5. Freelance Permit for Woman
  Deze licentie is bedoeld voor vrouwen om het freelancerschap te stimuleren
 6. Tech Freelancer Visa (update september 2023)
  Deze licentie is in de maak. De licentie richt zich op het aantrekken van tech-talent.

Opgemerkt moet worden dat de kosten, verbonden aan de genoemde licenties, variëren en deze jaarlijks terugkerend zijn. Een freelance-licentie kan worden verkregen tegen een investering vanaf € 1.000,- per jaar.  

Welke stappen moet je nemen om een freelance-licentie in Dubai te krijgen?

Onderstaand een overzicht van de te nemen stappen teneinde een freelance-licentie te bemachtigen.

 1. Bepaal je bedrijfsactiviteit: Voordat je begint, moet je bepalen welke specifieke diensten je als freelancer wilt aanbieden. Dit bepaalt onder welke licentiecategorie je valt.
 2. Kies een licentiecategorie: Dubai biedt verschillende licentiecategorieën aan voor freelancers. Kies de categorie die het beste bij je past.
 3. Reserveer een handelsnaam: Voordat je verder gaat, moet je een unieke handelsnaam voor je freelancebedrijf reserveren bij het Department of Economic Development (DED) in Dubai.
 4. Stel de vereiste documenten samen: De exacte documentvereisten kunnen variëren afhankelijk van je licentiecategorie en de autoriteiten waarmee je te maken hebt, maar in het algemeen zul je waarschijnlijk de volgende documenten nodig hebben:
  • Kopie van je paspoort met visum
  • Pasfoto’s
  • Bewijs van professionele kwalificaties of opleiding
  • Bedrijfsplan (sommige categorieën vereisen dit)
  • Bewijs van adres in Dubai (zoals een huurcontract)
 5. Indienen van aanvraag: Dien je aanvraag in bij het relevante overheidsinstantie, zoals het DED of een Free Zone Authority, afhankelijk van je licentiecategorie. Je moet mogelijk ook een aanvraagvergoeding betalen.
 6. Wacht op goedkeuring: Na het indienen van je aanvraag zal deze worden beoordeeld en moet je wachten op goedkeuring van de autoriteiten. Dit kan enige tijd in beslag nemen.
 7. Betaling van de licentiekosten: Als je aanvraag is goedgekeurd, moet je de vereiste licentiekosten betalen om je freelance-licentie te verkrijgen.
 8. Ontvang je freelance-licentie: Na betaling van de licentiekosten ontvang je je freelance licentie. Zorg ervoor dat je alle regels en voorschriften opvolgt die bij je licentie horen.
 9. Verkrijg eventuele extra licenties of vergunningen: Afhankelijk van je specifieke activiteiten, kan het nodig zijn om extra vergunningen of licenties aan te vragen voordat je als freelancer kunt beginnen.
 10. Open een zakelijke bankrekening: Om zakelijke transacties te kunnen uitvoeren, moet je mogelijk een zakelijke bankrekening openen bij een bank in Dubai.

Houd er rekening mee dat de regels en voorschriften met betrekking tot freelance-licenties in Dubai kunnen veranderen. Het is altijd raadzaam om de meest recente informatie bij de relevante autoriteiten of een adviesbureau in te winnen voordat je aan het freelance-avontuur in Dubai begint.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten