Strategisch Human Resource-beleid dient in sterke mate gebaseerd te zijn op ‘facts’. HR-doelstellingen samenhangende HR-resultaten dient u te kunnen onderbouwen met kwantitatieve data. Om dit op juiste wijze te kunnen verrichten, dient u gedegen kennis en kunde te hebben van HR intelligence, ken-en stuurgetallen, HR Analytics, metrics en allerhande financiële ratio’s.
Om de HR-strategie adequaat te kunnen managen en waar nodig te kunnen (bij)sturen, dient u onder andere een goede oorzaak-gevolg-relatie te kunnen vaststellen tussen enerzijds investeringen in Human Resources en de uiteindelijke business-impact anderzijds.
Tevens is het van cruciaal belang om uw conclusies goed te visualiseren en presenteren teneinde maximaal effect te realiseren. De Post HBO HR Analytics & Data Management verschaft u een solide theoretische basis, reikt u de juiste financiële instrumenten aan en helpt u met het effectief overbrengen van de boodschap.
Utrecht Business School heeft een unieke opleiding post HBO HR Analytics & Data Management ontwikkeld in samenwerking met docenten uit de wetenschap als succesvolle ondernemers uit de praktijk.
In slechts drie maanden krijgt u een sterke theoretische basis toegereikt alsook de juiste financiële instrumenten, én helpt u met het effectief overbrengen van de boodschap.
Welke thema’s staan centraal in deze module?
- Wat is HR intelligence, HR metrics, big data en hoe kan ik het inzetten?
- Hoe kan ik HR analytics organiseren binnen mijn organisatie/bedrijf?
- Hoe kan ik ken- en stuurgetallen in de praktijk gebruiken en toepassen?
- Hoe kan ik een HR-Scorecard in te zetten ten behoeve van strategische bedrijfsdoelen?
- Hoe kan ik mijn analyses en conclusies zo goed mogelijk visualiseren?
- Hoe kan ik rapportages overtuigend en effectief presenteren?
Wat haal ik eruit?
- Na afloop van de Post HBO opleiding HR Analytics & Data Management heeft u meer inzicht in het fact-based bekijken van investeringen in Human Resources
- U bent in staat om zelfstandig analyses te maken die de impact van HR op de ondernemingsdoelen in kaart brengen
- Op grond van ken- en stuurgetallen, financiële basisratio’s en andere metrics kunt u actieve sturing geven aan het HR-beleid
- U weet hoe u uw rapportages het beste kunt visualiseren en hoe u deze overtuigend kunt presenteren.
- U weet hoe u zich als stevige gesprekspartner van de directie positioneert
Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding is zo opgezet om u in praktische zin, en in relatief kort tijdsbestek, zoveel mogelijk bij te brengen over HR-analytics en datamanagement. Verder staat de kwantificering van beleid centraal tijdens deze opleiding. U redeneert gedurende de opleiding terug vanuit een bedrijfskundig perspectief. Tijdens uw opleiding/ referaat wordt u begeleid door een hoofddocent. De hoofddocent is gedurende de opleiding beschikbaar voor uw vragen, opmerkingen en zal u daar waar nodig ondersteunen. De hoofddocent beoordeelt u aan het einde van de opleiding.
De opleiding duurt ongeveer 3 maanden en omvat 10 colleges. Het aantal deelnemers is gemaximeerd van 10-15 deelnemers, zodat we afdoende persoonlijke aandacht kunnen bieden.
De opleiding, in het bijzonder de thema’s die centraal staan, zien er als volgt uit:
Dag 1: Basics HR Analytics en inbedding in de organisatie (college 1 en 2)
Gedurende dit college leert u de basis van HR Analytics beter te begrijpen en worden onderwerpen als HR intelligence, sturen op metrics en big data nader besproken. U wordt bijgepraat over relevante ontwikkelingen op dit vlak en leert welke rol HR Analytics speelt bij investeringsvragen in HR en business impact. U leert tot slot hoe u HR Analytics kunt toepassen in de HR praktijk en kunt inbedden in de organisatie.
Dag 2: Aan de slag met data, ratio’s, kengetallen en metrics (college 3 en 4)
Gedurende dit college leert u het belang te onderkennen van het werken met financiële ratio’s, kengetallen en aanverwante data. U gaat concreet aan de slag met het opstellen van ken- en stuurgetallen binnen het HR analytics proces. U leert alles wat u moet weten om goed te kunnen werken met allerhande variabelen, metrics, ratio’s en big data. U leert een HR Balanced Scorecard opstellen en legt verbanden met de HR strategie.
Dag 3: Analyses en data-modellen (college 5 en 6)
Gedurende dit college staat het analysestuk centraal. Hiervoor wordt u bijgepraat over verklarende, beschrijvende en voorspellende analyses. Tevens komen samenhang en oorzaak-gevolg-relaties aan bod. Er wordt tevens ingegaan op het gebruik van datamodellen, steekproeven en populaties.
Dag 4: Concluderen en rapporteren (college 7 en 8)
Gedurende dit college staat het rapportagestuk centraal. U leert enerzijds hoe u uit datasets significante conclusies kunt trekken en anderzijds hoe u deze het beste in uw rapportage kunt opnemen met het oog op het te bereiken effect. Verder komen begrippen als redeneren en logica uitgebreid aan bod.
Dag 5: Visualiseren en presenteren (college 9 en 10)
Gedurende dit college staat het visualisatie- en presentatiestuk centraal. U leert hoe u uw analyses het beste kunt visualiseren in bepaalde situaties. Begrippen als perceptiemanagement, effectiviteit en visual analytics (gebruik van dashboards) staan hierbij centraal. U leert tot slot hoe u analyses het beste kunt visualiseren teneinde maximaal commitment te krijgen van directie/ management.
Wie kan zich aanmelden voor de opleiding?
Deze opleiding is bedoeld voor professionals die zich verder willen ontwikkelen op het gebied van HR Analytics en data management.
De opleiding betreft een executive training, inhoudende dat een bepaald werk- en denkniveau noodzakelijk is. Doorgaans hebben onze deelnemers een HRM of bedrijfskundige, 5 tot 15 jaar relevante werkervaring en HBO+ denkniveau. In principe staat het iedereen vrij om deel te nemen, echter is onze ervaring dat het optimale leerresultaat gelegen is een ruime(re) werkervaring. Gelet op het gemaximeerd aantal deelnemers kan er sprake zijn van selectie.
Wanneer start de opleiding, wanneer en waar vinden de colleges plaats?
Het traject vindt doorlopend plaats. Zie daartoe de website. De colleges vinden om de twee weken plaats. Er vinden per dag twee colleges plaats. Er wordt gestart om 15.00 uur met het eerste college, het tweede college start om 18.30 uur en duurt tot 21.00 uur.
Is het mogelijk om een college bij te wonen alvorens ik beslis?
Utrecht Business School (UBS) biedt u verschillende mogelijkheden, zodat u kunt beoordelen of de opleiding aansluit bij uw behoefte en verwachtingen. Wij adviseren u in beginsel contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend – en confidentieel- gesprek.
Ook kunt u geheel kosteloos en digitaal introductiecursussen volgen binnen alle door Utrecht Business School aangeboden clusters en samenhangende (verkorte) opleidingen.
Ik ben op zoek naar gerichte ontwikkelmogelijkheden op het gebied van HR
Utrecht Business School (UBS) biedt verschillende mogelijkheden die aan uw behoeften tegemoet komen. Zo biedt UBS diverse verkorte opleidingen en cursussen aan om gericht te ontwikkelingen. UBS biedt tevens gerichte kennissessies en zogenaamde bustours aan.
Ik zoek een andere opleiding
Utrecht Business School biedt tal van andere opleidingen en verkorte trajecten aan op bedrijfskundige terreinen. Zie daartoe:
- Brand Management
- Business Development
- Business Control
- HR Analytics
- Product Management
- Verander Management
Ik heb vragen die hier niet worden beantwoord
Indien u vragen hebt, kunt u contact met ons opgenomen. Ook kunt u uw contactgegevens achterlaten en wij zullen u dan zo snel mogelijk contacteren. Het gesprek zal confidentieel worden behandeld.