Artikelen

ICT voor MKB – 8 Cybersecurity Tips om je Bedrijf te Beschermen

We leven in een tijd waarin cyberaanvallen dagelijks het nieuws halen. Van grote multinationals die te maken hebben gehad met de recente SolarWinds-hack tot kleine en middelgrote bedrijven die worstelen met ransomware-aanvallen die hun bedrijfsvoering stilleggen. Cybersecurity is niet langer een luxe, maar pure noodzaak. Met name het MKB is vaak het doelwit van hackers, omdat ze meestal minder robuuste beveiligingssystemen hebben dan grote ondernemingen. Terwijl de digitale wereld alsmaar blijft evolueren, zijn hier 8 cybersecurity tips om de ICT-beveiliging op te schroeven.

1. Investeer in een sterk wachtwoordbeleid

Een van de eenvoudigste maar meest effectieve manieren om je bedrijf te beschermen. Met een sterk wachtwoordbeleid kom je al een heel eind.

Dit betekent over de gehele bedrijfslinie; zorg er dus voor dat werknemers unieke, complexe wachtwoorden gebruiken en deze regelmatig wijzigen. Ook populair is het gebruik van een wachtwoordmanager, om het beheer van wachtwoorden aanzienlijk te vergemakkelijken.

2. Gebruik twee-factor-authenticatie (2FA)

Twee-factor-authenticatie werkt als een extra beveiligingslaag bovenop je wachtwoorden. Het vereist dat gebruikers naast hun wachtwoord ook een tweede vorm van identificatie invoeren, zoals een code die naar hun telefoon wordt gestuurd. Dit maakt het voor hackers veel moeilijker om toegang te krijgen tot je systemen.

3. Houd software up-to-date

Verouderde software kan een gevaar zijn voor je onderneming, want het kan kwetsbaarheden bevatten die door hackers zijn achterhaald en dus kunnen worden misbruikt.

Dit betekent dat het raadzaam is om er zeker van te zijn dat software, inclusief besturingssystemen en applicaties, regelmatig wordt bijgewerkt naar de nieuwste versies. Gelukkig hoef je niet veel te doen als je werkt met automatische updates om dit proces te stroomlijnen.

4. Train je medewerkers

Vaak wordt dit probleem onderschat, maar medewerkers zijn vaak de zwakste schakel in cybersecurity. Regelmatige training over de nieuwste dreigingen en best practices op het gebied van ICT security kan dit verhelpen. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan phishing-tests, beveiligingsworkshops en relevante e-learningmodules.

5. Beperk toegang tot bedrijfsinformatie

Niet alle medewerkers hebben toegang nodig tot alle gegevens. Beperk de toegang tot gevoelige informatie tot alleen die werknemers die het echt nodig hebben voor hun werk. Dit vermindert het risico van gegevensinbreuken.

6. Implementeer een strikt BYOD-beleid

Het Bring Your Own Device (BYOD) beleid, waarbij medewerkers hun eigen apparaten op het werk gebruiken, kan een beveiligingsrisico vormen. Zorg voor een streng beleid dat voorschrijft hoe persoonlijke apparaten moeten worden gebruikt en beveiligd binnen het bedrijfsnetwerk.

7. Voer regelmatige beveiligingsaudits uit

Beveiligingsaudits zijn er om de zwakke punten in je beveiligingsinfrastructuur te identificeren en er een kordate aanpak voor te verzinnen. Dit betekent het uitvoeren van periodieke audits uit, hetzij intern of met behulp van een externe beveiligingsexpert, om er zeker van te zijn dat je systemen veilig zijn en voldoen aan de beste praktijken.

8. ICT Security voor het MKB met BK IT Solutions

Cybersecurity is een voortdurende uitdaging. Eentje die constante aandacht en proactieve maatregelen vereist. Met professionele ondersteuning kun je dit proces stroomlijnen en uit handen laten nemen. Benieuwd naar geavanceerde beveiligingsoplossingen? Dan kun je terecht bij BK IT Solutions, experts in ICT-beveiliging. Bezoek BKITsolutions voor meer informatie.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten