I Wiki

Integrated Business Planning

Integrated Business Planning (IBP) betekent geïntegreerde bedrijfsplanning. Het is een strategisch managementproces waarbij alle functies en activiteiten van een organisatie worden geïntegreerd in één samenhangend plan. Het doel van IBP is om ervoor te zorgen dat de strategie, tactieken en operaties van een organisatie zijn afgestemd en gesynchroniseerd om de doelstellingen van de organisatie te bereiken.

Integrated Business Planning (IBP) bestaat uit verschillende elementen en processen die samenwerken om een geïntegreerde en strategische planning te creëren. De belangrijkste elementen van IBP zijn:

  1. Financiële planning: Dit omvat het ontwikkelen van een financieel plan dat is afgestemd op de strategische doelstellingen van de organisatie.

  2. Sales en Operations Planning (S&OP): Dit omvat het afstemmen van de verkoop- en operationele activiteiten om ervoor te zorgen dat vraag en aanbod in evenwicht zijn.

  3. Resourceplanning: Dit omvat het toewijzen van middelen, inclusief personeel, materialen en apparatuur, om de plannen van de organisatie te ondersteunen.

  4. Risicobeheer: Dit omvat het identificeren en beheersen van potentiële risico’s die de vermogen van de organisatie om haar doelstellingen te bereiken, kunnen beïnvloeden.

IBP is een continue proces waarbij de plannen en activiteiten regelmatig worden geëvalueerd en aangepast om – zoals eerder gesteld- ervoor te zorgen dat ze in lijn blijven met de doelstellingen van de organisatie. Het doel van IBP is om ervoor te zorgen dat alle afdelingen binnen een organisatie samenwerken aan een gemeenschappelijk doel, wat meestal is om de omzet te verhogen, de kosten te verlagen en de winstgevendheid te verbeteren. Door middel van IBP kunnen organisaties hun bedrijfsactiviteiten optimaliseren en beter inspelen op veranderende marktomstandigheden, klantbehoeften en concurrentiedruk.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten